Hlavní obsah

Malíř obvinil automobilku Škoda, že se u modelů Kodiaq a Karoq inspirovala jeho návrhy

Umělec tvrdí, že design modelů Kodiaq a Karoq vychází z jeho autorského díla.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Krajský soud v Praze projedná v úterý žalobu malíře a designéra Vlada Vovkaniče na Škodu Auto na ochranu autorských práv.

Článek

Umělec tvrdí, že design modelů Kodiaq a Karoq vychází z jeho autorského díla. Uvedl to dnes v prohlášení pro tisk. Škoda jakoukoliv inspiraci jeho dílem odmítá.

Vovkanič podal žalobu na Škodu na ochranu před nekalosoutěžním jednáním a na ochranu svých autorských práv loni v listopadu. Důvodem je údajné využití jeho návrhů designu automobilu typu SUV, které automobilce předložil v lednu 2010, pro vznik modelů Kodiaq a Karoq. V případě nekalé soutěže soud žalobu bez jednání odmítl a Vovkanič se proti tomu odvolal.

V žalobě na ochranu autorských práv se autor designu domáhá veřejného uznání ze strany Škody, že byly jeho návrhy využity. „Vzhledem k tomu, že Škoda Auto jeho autorství odmítla, byl Vlado Vovkanič nucen obrátit se na soud, kterému předkládá důkazy v podobě samotných návrhů i záznamů o jejich posouzení v oddělení designu automobilky,“ uvedl mediální zástupce designéra Radek Stavěl.

Velké SUV Kodiaq Škoda představila v září 2016 a na trh se model dostal začátkem roku 2017. Na podzim stejného roku přišel na trh i menší Karoq, který navázal na Škodu Yeti.

Reklama

Doporučované