Hlavní obsah

Málo hvězd, zákaz selfie a vzkříšení kampaně #MeToo. Festival v Cannes roztáhl červený koberec

To nejdůležitější z dosavadního dění na festivalu v Cannes v jedné minutě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Slavný filmový festival v Cannes je v plném proudu. Přehlídka filmů bojujících o Zlatou palmu odstartovala v úterý večer. Kromě nejlepších snímků a hvězdných hostů se letos nese také na vlně řady kontroverzí a uctění památky Miloše Formana.

Článek

Památku českého filmaře, který zemřel letos 13. dubna, uctili pořadatelé hned v úvodu festivalu. V kině na pláži nedaleko festivalového paláce promítli jeho snímek Hoří, má panenko. Na oficiálním webu dokonce uvedli, že režisér navždy zůstane součástí historie Cannes.

I když jeden z nejznámějších filmových festivalů vlastně ani pořádně nezačal, už ho provází kontroverzní diskuse. Ze soutěže je letos vykázaná produkce internetové televize Netflix a na červeném koberci se dokonce ani nesmí dělat selfie. Podle uměleckého ředitele Thierryho Frémauxe prý proto, aby lidé nepadali ze schodů a pořád nekoukali do mobilních telefonů.

V souvislosti s novými pravidly se také znovu hodně mluví o kampani proti sexuálnímu násilí #MeToo. Festival býval oblíbeným místem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, a v Cannes mělo také k jednomu z incidentů dojít.

Část kritiků ze zahraničních médií navíc namítá, že se letos z červeného koberce vytratily velké hvězdy. Před fotografy zatím stihly zapózovat třeba Penélope Cruz, Kristen Stewart, Ava DuVernay nebo Julianne Moore.

Kdo si letos Zlatou palmu odnese, zjistíme už příští sobotu, v soutěži je 21 filmů. Zajímá vás to nejdůležitější, co byste měli o letošním ročníku vědět? Podívejte se na minutové shrnutí v úvodním videu.

Pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované