Hlavní obsah

Málo inspektorů a změna zákona. Politici reagují na reportáž Seznamu

Foto: Facebook, hnutí ANO

Domov Slunečnice často navštěvují i politici, zavítal do něj také Andrej Babiš.

Reklama

Svědectví seniorů ze série reportáží Seznamu, nenechala politiky klidné. Ve Sněmovně je přitom připravený zákon, který by mohl zpřísnit dohled nad sociálními službami.

Článek

Plačící, ponižované seniorky a klienti Domova Slunečnice v reportážním cyklu na Seznamu otřásly politickou špičkou, která se sociální problematikou zabývá.

Pro řadu z nich přitom nešlo o zcela nové informace. „Je to hrůza a bohužel se to takto děje. Nejen v Ostravě,“ konstatovala poslankyně Eva Matyášová (ANO), která spolu s dalšími poslanci předložila změnu zákona o sociálních službách.

Změna má zpřísňovat podmínky pro provozovaní sociálních zařízení a stejně tak i kontroly.

Poslanecká novela ovšem dostala nesouhlasné stanovisko od vlády s odůvodněním, že Ministerstvo práce chystá komplexní změnu zákona.

Eva Matyášová Seznamu řekla, že už příliš dlouho na ministerskou novelu čekat nechce. A přidává se i další poslankyně Monika Červíčková (ANO), která aktuálně sestavuje pracovní skupinu zákonodárců a odborníků ke zneužívání seniorů.

„Chápu, že některé věci je dobré dělat komplexně. Je to ale časově náročné a seniorům ubíhá čas každý den. Přijde mi to nefér vůči ním. Pojďme udělat malý krok, určitě to seniorům neuškodí,“ burcuje Červíčková s tím, že připravenou změnu zákona by šlo projednat na aktuální poslanecké schůzi v řádu následujících dnů.

Inspekce je poddimenzovaná

Pirátská poslankyně Olga Richterová upozorňuje na podstav, který panuje mezi inspektory sociální péče. Na celostátní úrovni je podle ní jen 39 inspektorů.

„Je otázka, jak takto poddimenzovaná inspekce může zvládat pohled pod pokličku daných sociálních zařízení,“ zamýšlí se poslankyně.

Podle Richterové plošně příliš nefunguje ani psychologické poradenství pracovníků v sociálních službách. Ze zákona je podle ní povinné, aby se pečovatelé sami účastnili takzvaných supervizí, kde se má řešit, jak sami psychicky práci zvládají a představovat prevenci před vyhořením.

„Ale ono je to často velmi formální a vedené neúčinnou formou velké skupiny jednou za půl roku,“ popisuje Richterová s tím, že ideálně by měla podobná sezení s pečovateli probíhat každý měsíc nebo šest týdnů.

Problémové situace přitom podle ní nejsou jen otázkou domovů pro seniory. „Mám indicie, že nemusí být příliš odlišná situace v dětských domovech. Jsou tam také lidé odkázaní na pečovatele,“ dodává poslankyně.

Může to být trestní čin

Podle senátora a bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se může v krajním případě jednat o trestný čin. „,Pokud se jedná o nelidské a kruté zacházení. Je to ale extrémní situace,“ připouští senátor.

Z jeho pohledu jde o selhání jednotlivců a lidé by se měli obracet na vedení zařízení, případně na zřizovatele. „Pak je ještě možné obrátit se na veřejného ochránce práv,“ vypočítává Jiří Dientsbier.

Právě na zřizovatele, v tomto konkrétním případě město Ostravu se obrací ostravský poslanec Aleš Juchelka (ANO), který shodou okolností Domov Slunečnice v minulých dnech navštívil. A to právě kvůli připravované změně zákona o sociálních službách.

„Budu se o to zajímat. Budu požadovat informace o tom, jakým způsobem město Ostrava systémově tento problém řeší,“ říká po shlédnutí reportáží poslanec Juchelka.

Problém nevhodného chování pečovatelů vůči seniorům chce řešit i v obecné rovině. „Chci se pídit po informacích, jakým způsobem jsou sociální pracovníci školení a kontrolováni. Jaké služby jsou jim nabízené, aby si mohli odpočinout.“

Musíme pomáhat pečovatelům

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija pak mluví o selhání jednotlivců a vedení domova pro seniory.

„Je to naprosto strašné a přála bych jim, aby se takto někdo choval k nim,“ řekla politička, která se podivila nad tím, proč lidé dělají práci, kterou nemají rádi.

Jan Farský, poslanec za Starosty a nezávislé, vnímá jako selhání nadřízených, že nedokázali vyhodnotit vyhoření pečovatelů a nedokázali jim poskytnou impulz v podobě školení, dovolené, aby opět získali energii.

Poslanci by se podle Farského měli zabývat otázkou, jak pomoci pečovatelům, aby svojí náročnou profesi zvládali. Ať už co možná nejslušnějším ohodnocením, tak i zvladatelnou pracovní dobou.

Reklama

Doporučované