Hlavní obsah

Spory okolo výstavby 5G sítí

Večerní zprávy 7. 6. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:18 – 04:35 Horší péče pro drogově závislé

Drogově závislým hrozí horší péče – ministerstvo zdravotnictví totiž výrazně škrtalo ve výdajích na protidrogovou politiku. Na zoufalou situaci teď hlasitě upozorňuje ústav s největším počtem pacientů Sananim, který ročně pečuje o 10 tisíc klientů. Podle něj ministerstvo poskytovatelům služeb napříč celou republikou vyplatilo jen polovinu toho, co v předchozím roce. Ministra proto vyzývá ke změně v rozdělení dotací.

04:37 – 07:13 ČSSD zatím platit nemusí

Sociální demokracie zatím nemusí platit dědicům advokáta Zdeňka Altnera. Plyne to z dnešního rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten spor vrátil na začátek – opět o něm bude jednat Obvodní soud pro Prahu 1.

07:14 – 09:26 Ministerstva zatím nepozastaví dotace Agrofertu

Další česká ministerstva se zatím nechystají pozastavit dotace pro Agrofert. K „preventivnímu kroku“ se už včera rozhodl Státní zemědělský intervenční fond, který má na starosti rozdělování peněz na rozvoj venkova. Až do definitivního rozhodnutí Evropské komise o možném střetu zájmů českého premiéra tak úřad žádné peníze na projekty firmy Agrofert nepošle. Další ministerstva ale tento krok podle zjištění Seznamu následovat nehodlají.

09:27 – 09:55 Dlouhé tahanice u konce

Miliardu korun na platy v sociálních službách pošlou krajům napůl ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstvo financí. Dohodly se na tom ministryně Maláčová a Schillerová a předsedkyně Asociace krajů ČR. Regiony dostanou navíc ještě jednu a půl miliardy z evropských fondů, a to na tři roky. Pomohou třeba lidem s autismem nebo roztroušenou sklerózou. První peníze by kraje měly dostat začátkem srpna.

09:56 – 12:27 Kdo zahájí novou etapu britské politiky?

Premiérka Theresa Mayová totiž dnes oficiálně opustila funkci lídra Konzervativní strany, a přijde tak i o premiérský post. Ten připadne politikovi, který konzervativce nově povede. Souboj o místo v čele nejvlivnější britské politické strany se potáhne až do konce července – už teď má ale klíčové hráče.

12:28 – 15:10 Spory okolo výstavby 5G sítí

Rozdělený svět a internetová železná opona.Tak média popisují vývoj výstavby nové mobilní sítě 5G ve světě. Řeší se hlavně spolupráce s čínskou firmou Huawei, která podle Spojených států představuje bezpečnostní hrozbu. Čínská vláda ji totiž podle nich využívá ke špionáži. Ne po celém světě ale s tímhle postojem souhlasí – naposledy třeba smlouvu o výstavbě sítí 5G s Huawei podepsalo Rusko.

15:12 – 15:51 Dalších 16 milionů pro pořadatele motocyklové Grand Prix

Vláda podle informací Seznamu zřejmě v pondělí vyhoví požadavkům kraje a města Brna na navýšení peněz na podporu srpnové velké sportovní události. Přitom na konci dubna kabinet poslal 39 milionů, pořadatelé ale chtěli peněz výrazně víc – 65 milionů. Teď ovšem přišla nová zpráva zpracovaná ministerstvem pro místní rozvoj – Grand Prix je podle ní společně s filmovým festivalem v Karlových Varech pro Česko významnou akcí s podporou státu. Víc na webu Seznamzpravy.cz.

15:52 – 17:51 Přes 8 metrů sněhu v Krkonoších

Více než 8 metrů – tolik sněhu je ještě pořád v Krkonoších. Správci národního parku ho dnes měřili na takzvané Mapě republiky, kde každý rok drží nejdéle. Jde o sněhové pole, které svým tvarem připomíná Československo. Sníh by tam měl zůstat až do konce června.

Reklama

Doporučované