Hlavní obsah

Málokdo si nechá kvůli návštěvě kina šťourat v nose, říká provozovatel

Foto: Getty Images

Do kina by se nově mohlo už ve čtvrtém stupni, ale jen s negativním testem v ruce a bez nápoje a občerstvení.

Reklama

Druhou vstupenkou do kina může být negativní test na covid-19. Vláda možná povolí promítání filmů už od 4. stupně PES, ale provozovatelům kin se nápad nezdá. A hoteliéři se bojí, že je negativní testy odstřihnou od státní pomoci.

Článek

Do kina a hotelu už od čtvrtého stupně na semaforu PES namísto současného druhého, resp. třetího stupně. Podmínkou je negativní antigenní test. Jenže podnikatelům tento nápad radost nedělá.

„Je to nesmysl, do kina stejně nikdo nepůjde. Rozhodování, zda člověk půjde do kina, je většinou okamžité, moc se neplánuje. Testy jsou další komplikací,“ hodnotí David Horáček, spolumajitel sítě multikin Premiere Cinemas Czech.

Svá tři multikina, v nákupním centru v pražské Hostivaři, v olomoucké galerii Šantovka a obchodním centru Galerie Teplice, by proto spíš neotevřel. „Otevření bych zvážil, ale spíš bych neotevřel, nemá to význam,“ říká. Loni na jaře prý trvalo dva měsíce, než si lidé znovu zvykli vidět filmy na velkém plátnu.

V kinosálech by navíc ve čtvrtém stupni rizika mohla být obsazena pouze pětina míst k sezení a nesmělo by se podávat občerstvení. Překážkou je podle Horáčka hlavně druhá podmínka, nemožnost dát si symbolické popcorny s kolou. „Omezení kapacity na dvacet procent je skousnutelné. Není to moc, ale multikina v praxi využívají 20 až 30 procent kapacity.

4. stupeň PES by měl rozvázat ruce i hoteliérům, kteří by opět směli ubytovávat kromě hostů na služebních cestách i zdravé turisty. Šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek tomu z pragmatických důvodů nefandí. Bojí se, že vláda bude hoteliéry považovat za „otevřený byznys“ a přijdou tím o možnost finančních kompenzací.

„Chápeme touhu horských hotelů zachránit si sezónu, ale pomůže to jen dvaceti procentům trhu. Zbytek bude dál trpět. Ve čtyřce jsou ostatní služby, jako je stravování, wellness nebo kulturní památky, zavřené a pro turisty nedává smysl jezdit do hotelu,“ uvažuje.

Jeden test nemusí stačit

Požadavek testu je podle něj nelogický, protože host může přijet do hotelu až druhý den, takže není stoprocentní zárukou toho, že nemá koronavirus. Vzhledem k třídenní lhůtě platnosti potvrzení o negativním testu na covid-19 by se navíc u delších pobytů logicky měli turisté nechat přetestovat během své dovolené.

„Z těchto důvodů to jako řešení nevidíme. Pokud by to mělo platit, mělo by se na hotely, které nechtějí ubytovávat, pohlížet jako na uzavřené prostory,“ dodal Stárek.

Není navíc jasné, zda by se podmínka ubytování pouze s negativním antigenním testem vztahovala i na klienty na služebních cestách, kteří se v současnosti ve čtvrtém a pátém stupni mohou ubytovávat v hotelech.

Petr Schiefert má horský Hotel Praha ve Špindlerově Mlýně, ale změnu semaforu jako ústupek rozhodně nevidí. „Pro nás nemají testy žádný význam. Nehledáme víkendovou klientelu, ale hosty na týdenní lyžařské pobyty, které bychom chtěli nabízet s kompletními službami,“ reagoval.

Krok by naopak uvítal liberecký hoteliér Lukáš Pytloun, který provozuje čtrnáct hotelů v Liberci, Praze nebo v Krkonoších. „Nebyl by to pro nás problém. Testy možná někoho odradí, ale sám bych byl jako host rád, že mám jistotu a vím, že lidé kolem mě nejsou nakažení,“ myslí si.

Reklama

Doporučované