Hlavní obsah

Malotřídní škola v Branticích na Bruntálsku začala testovat žáky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Malotřídní škola v Branticích na Bruntálsku začala testovat své žáky na covid-19. Využívá antigenní testy, které zaplatil sponzor. Testování je dobrovolné.

Článek

Ředitel školy Adam Šimůnek je iniciátorem výzvy, která se snaží o návrat žáků z malotřídních škol do lavic. Před časem navíc navrhl vládě, aby v malotřídních školách začala pilotně děti testovat. Ředitel odboru komunikace Ministerstva školství Ondřej Macura sdělil, že aktivita školy zapadá do záměru ministerstva testovat žáky ve školách.

Škola s 38 žáky, z nichž 12 zůstává doma, nakoupila 1000 testů za 148 tisíc korun. Peníze škole poskytl sponzor. „Jedná se o testy, které se používají ve školách v Rakousku. Jsou to antigenní testy. Výtěr se ale provádí v přední části nosu,“ řekl Šimůnek. Dodal, že testovat se mohou všechny děti. Tedy ty, které do školy nyní mohou, i ty, které jsou na distanční výuce.

„Chceme testovat všechny. I děti, které jsou doma, pak budou připraveny, až se budou moci do školy vrátit a vláda testování žáků rozjede,“ uvedl. Dodal, že každá rodina dostala jednu kompletní sadu s 20 testy. „Při testování jednou za týden by nám to mělo stačit do konce školního roku,“ řekl. Dodal, že jen tři rodiny testování odmítly. „Čekají, až takový postup oficiálně schválí vláda,“ řekl.

Ministerstvo školství aktivitu školy uvítalo. „Zcela to zapadá do záměru aktivit Ministerstva školství v rámci plánované pilotáže antigenního testování pro návrat do škol. Tyto aktivity tedy podporujeme a zapadají také do schématu, které se řešilo s Ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl ředitel odboru komunikace úřadu. Ministerstvo školství navrhlo v pondělí vládě, aby se jako první s testy na covid-19 vrátily do lavic od března závěrečné ročníky středních škol. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že neschválení nouzového stavu by mohlo zajištění testování zkomplikovat, protože by se na něj mělo vypsat standardní výběrové řízení.

Dodavatel testů pro školu v Branticích proškolil pracovníky, škola vytvořila instruktážní video pro žáky a jejich rodiče. Děti se testují doma. Testy pak odevzdávají ve škole při příchodu. „Děti na distanční výuce se testují doma. S výsledkem se pak vyfotí a fotografii mi pošlou e-mailem,“ doplnil ředitel.

Šimůnek v minulých týdnech inicioval výzvu adresovanou Ministerstvům školství a zdravotnictví, aby se do malotřídek mohly vrátit všechny děti bez ohledu na epidemickou situaci v zemi. Podpořilo jej bezmála 700 malotřídních škol, tedy asi 95 procent. Zatím ale neuspěl. Uzavření malotřídních škol Šimůnek považuje za nelogické. Tyto školy podle něj mají dost prostoru, aby od sebe jednotlivé třídy izolovaly.

Počátkem února uvedl, že malotřídní školy se chtějí stát pilotním projektem neinvazivního testování žáků, například za využití takzvaných kloktacích testů. Cílem aktivit je podle něj vrátit do malotřídek všechny žáky a umožnit neinvazivní testování při vstupu do školy. Týká se to asi 20.000 dětí.

Reklama

Doporučované