Hlavní obsah

Malťané chytili podezřelého z vraždy novinářky, odplouval na jachtě

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z protestů za spravedlivé vyšetření vraždy Daphne Caruanaové Galiziové.

Reklama

Malťané pokročili ve vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové. Policie v souvislosti s případem zadržela prominentního podnikatele Yorgena Feneche. K zásahu došlo ve středu ráno na jeho jachtě, na které odplouval od maltských břehů. Fenech je hoteliér a spolumajitel energetické společnosti.

Článek

Novinářka Daphne Caruanaová Galiziová, která se zabývala odhalováním korupce i kauzou Panama Papers, osm měsíců před svou smrtí psala na svém blogu o dubajské společnosti 17 Black Limited. Ta patří podle maltských úřadů právě Fenechovi. Caruanaová Galiziová napsala, že jde o firmu napojenou na maltské politiky.

Fenechovu luxusní jachtu Gio zadržela policie v pět hodin ráno asi osm kilometrů severně od Valletty a přinutila ji vrátit se do přístavu.

Vražda, která otřásla Evropou

Třiapadesátiletá novinářka zemřela při výbuchu bomby ve svém voze v říjnu 2017. Její smrt vyvolala v Evropě zděšení i pochybnosti o vládě práva ve středomořském ostrovním státě.

Fenechovu zatčení v úterý předcházela zpráva o zadržení muže podezřelého ze zprostředkování vraždy. Policii nabídl spolupráci výměnou za prezidentskou milost.

Premiér Joseph Muscat oznámil, že doporučení k udělení milosti dá jen v případě, pokud muž bude vypovídat před soudem a pokud jeho svědectví povede k usvědčení objednavatele vraždy. Společně s mužem policie minulý týden zadržela i další lidi, jména ale nezveřejnila.

Maltský premiér se ve středu vyjádřil k pokroku ve vyšetřování opatrně. Fenechovo zatčení Muscat sice přímo s případem Caruanaové Galiziové nespojil, nejspíš podle něj ale souvisí právě s jeho výrokem o možné milosti pro zprostředkovatele vraždy.

Čtyři obžalovaní

Z nastražení bomby do vozu Caruanaové Galiziové je podle BBC obžalována trojice mužů – bratři Alfred a George Degiorgio a Vincent Muscat. Všichni tři trvají na své nevinně. V případě Vincenta Muscata jde o shodu jmen, s premiérem příbuzný není.

Identitu muže, kterého policie minulý týden zadržela pro podezření ze zprostředkování vraždy, police neprozradila. Podezřívání ho z propojení zadavatele vraždy s údajnými zabijáky a spolupachateli, kteří pomohli získat výbušné zařízení.

Podle deníku Malta Today je zadrženým mužem taxikář Melvin Theuma. Muž, který měl v minulosti problémy se zákonem kvůli lichvě, teď žádá výměnou za informace plnou imunitu ve všech trestních řízeních. Informace o vraždě chce ale poskytnout až poté, co bude udělení milosti jisté. Pro premiéra je ale takový postup nepřijatelný.

„Hovořil jsem s vyšetřovateli i s nejvyšším státním zástupcem a shodli jsme se, že této osobě nemůžeme dát všeobecnou imunitu týkající se všech případů, v nichž figuruje, dokud nebude svědčit u soudu," řekl Muscat novinářům. Udělení milosti ale nevyloučil, o podmínkách prý budou úřady vyjednávat s právními zástupci zadrženého. „Policie bude na výslech této osoby, která je pod přísným bezpečnostním dohledem, potřebovat ještě několik dní," dodal premiér.

Mediální svoboda stagnuje

Vražda novinářky znamenala pro Maltu strmý pád v žebříčcích svobody tisku. Podle indexu, který sestavuje organizace Reportéři bez hranic (RSF), se země propadla o 30 pozic na 77. místo ze 180 zemí. Podle zprávy RSF jsou maltští novináři vystaveni velkému riziku, tlak se týká i občanských aktivistů.

Kvůli průtahům ve vyšetřování se stala Malta terčem kritiky i na evropské úrovni. Rada Evropy v červnu uvedla, že neschopnost najít ty, kdo za atentátem stojí, vyvolává pochybnosti o respektování zákonů. Vláda pak v září souhlasila s veřejným a nezávislým vyšetřování smrti novinářky.

Reklama

Doporučované