Hlavní obsah

Malý princ díky Veronice Žilkové roztančil Klementinum. Vrátí se v září

Tanec má dětem přiblížit Malého prince.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Herečka Veronika Žilková společně s tanečním studiem Emotion rozpohybovaly ilustrace z knížky francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. Malé princohraní aneb Svět Velkých podle prince Malého je projekt, který má přiblížit malým čtenářům prostory Národní knihovny pomocí tance.

Článek

Na první pohled se může zdát, že Národní knihovna nemá co do činění s dětmi, ale právě z dětí je potřeba si vychovat její budoucí uživatele, to byl nápad nejen pracovníků Klementina, ale i herečky Veroniky Žilkové. „Myslím si, že by se měli vychovávat jak diváci do divadel, tak mladí lidé, kteří mají vztah k literatuře. Tak jsme se domluvili se studiem Emotion a s Mezinárodní konzervatoří Praha, kde učím, a s Národní knihovnou, že uděláme takové propojení a bude to malý princ s roztančenými ilustracemi,” popisuje projekt Veronika Žilková.

„To představení jsme připravovali půl roku. Tím, že jsme škola, tak se děti intenzivně připravovaly ten půlrok, měly několikrát tréninky a přípravy. A teď měly i celotýdenní soustředění,” říká o programu tanečníků choreografka Ivana Malá.

Každý v Klementinu měl možnost vcítit se do příběhu a stát se aspoň na chvíli Malým princem. Celé představení diváky provedlo čtyřmi stanovištěmi. „Každý divák, který přijde, tak začne za vstupem z Mariánského náměstí, následně přijde do nádherného prostoru Zrcadlové kaple, odtamtud se vydá do chodby, která je poblíž Révového nádvoří a následně vychází na Révové nádvoří, kde celá akce vyvrcholí,” vysvětluje ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.

Klementinum je hlavně místo, kam lidé chodí studovat, ale je to i místo setkávání. Malé princohraní ho hravou formou přiblížilo i těm nejmenším návštěvníkům. Další představení jsou v Klementinu na programu 9. a 23. září.

Pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované