Hlavní obsah

„Mám hrudník jako chlapec,” říkají ženy, které v Británii podstupují bolestivou praktiku žehlení prsou

Foto: Shutterstock.com

V Británii přibývá případů bolestivé africké praktiky takzvaného žehlení prsou.

Reklama

Svým dcerám přikládají na hrudník rozpálené kameny, aby zastavily růst prsou a zamezily tak možnému sexuálnímu obtěžování. Tato bolestivá africká praktika se podle deníku The Guardian šíří Velkou Británií. Komunitní pracovníci v několika britských městech hlásí desítky případů. Královský poradce a člen Sněmovny lordů Alex Carlile se chystá problémem zabývat v britském parlamentu.

Článek

Velkou Británií se šíří africká praktika – takzvané žehlení prsou – při němž ženy, většinou matky, tety či babičky, masírují horkým kamenem hrudník dívek, aby tak zpomalily nebo zastavily vývoj prsou. Komunitní pracovníci z Londýna, Yorkshiru, Essexu a hrabství West Midlands upozornily britský Guardian na desítky případů, při nichž dívky z afrických komunit prochází bolestivou a nebezpečnou procedurou, která je má podle africké tradice chránit před nevyžádanou pozorností mužů. Lékaři ale tento zákrok považují za zneužívání dětí, které může dívkám způsobit fyzickou a psychickou újmu, infekci, neschopnost kojit či dokonce rakovinu.

Podle Margaret Nuyuydzewirové, která procesem žehlení prsou v mládí prošla, příbuzné na dívkách praktiku provádí jednou za týden či dva podle toho, jak tělo na proces reaguje. Nuyuydzewirová tvrdí, že zákrok v Británii podstoupilo nejméně tisíc dívek, o případech však neexistují žádná oficiální data.

Jedna z žen, žijící na předměstí anglického města, Guardianu popsala, jak zákrok provedla na své dceři, když se u ní začaly projevovat první známky puberty. „Vzala jsem kámen, nahřála ho a začala s ním masírovat dceřin hrudník. Kámen byl docela horký, protože když jsem ji začala masírovat, dcera vykřikla, že ji to pálí,” sdělila žena, která byla následně vyslýchána policií a později propuštěna na kauci.

Ženy proceduru na svých dcerách provádějí kvůli tomu, aby zabránily sexuálnímu obtěžování a znásilnění a aby jejich dcery v mladém věku nepřitahovaly pozornost mužů.

Britské úřady problém neřeší, vnímají to jako kulturní záležitost, tvrdí aktivisté

Zdravotnické sestry pracující v britských klinikách deníku sdělily, že mluvily s několika ženami, které mají následkem praktiky plochý hrudník. „Jedna z žen neustále říkala: ,Mám hrudník jako chlapec.’ Nikdo se s ní však o tom nebavil, nikdo ji neprohlédl, zda je fyzicky v pořádku,” řekla Leyla Husseinová, jedna ze sester z kliniky na severu Londýna.

Britská policie tvrdí, že měla podezření, že k praktice žehlení prsou v Británii dochází, nikdo však podle ní žádný případ nenahlásil. Podle pracovníků britských dobrovolnických organizací, které africkým komunitám pomáhají, je žehlení prsou vzrůstajícím problémem, kterému se však nedostává dostatek pozornosti.

Případy, o kterých deník The Guardian informoval, však pobouřily britského královského poradce a člena Sněmovny lordů Alexe Carlilea, který se chystá o problému hovořit s ostatními členy parlamentu. „Překvapuje mne, že policie ani jiné úřady se nesnaží spojit s ženami, jichž se tento děsivý fenomén týká,” sdělil politik deníku Carlile.

Vláda Velké Británie podle BBC prohlásila, že je „absolutně zavázána“ se případem zabývat a volá po zavedení zákona, který by žehlení prsou považoval za trestný čin a mladé dívky by tak před praktikou chránil. Aktivisté a sociální pracovníci však tvrdí, že zatím nezaznamenali žádnou změnu.

Britské autority podle Nuyuydzewirové, která žehlením prsou jako mladá sama prošla, neberou problém vážně a zdráhají se proti viníkům zakročit, jelikož praktiku vnímají jako „kulturní záležitost".

Reklama

Související témata:

Doporučované