Hlavní obsah

Mám koronavirus kvůli vpádu demonstrantů do Kapitolu, tvrdí politička

Foto: Profimedia.cz

Demokratka Bonnie Watsonová Colemanová.

Reklama

Nepříjemná dohra v podobě nákazy nemocí covid-19 po středečních nepokojích, kdy podporovatelé končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa násilně vnikli do Kapitolu.

Článek

I to hrozí zákonodárcům a dalším lidem, kteří se v budově Kongresu nacházeli a před narušiteli se ukryli například ve sklepení.

První, kdo vidí příčinu své nákazy právě ve středečních událostech, je 75letá demokratická kongresmanka Bonnie Watsonová Colemanová.

„Obdržela jsem pozitivní výsledek testu na covid-19 a nyní odpočívám doma,“ uvedla na svém Twitteru. „I když pociťuji mírné příznaky podobné nachlazení, zůstávám v dobré náladě a budu i nadále pracovat jménem svých voličů,“ dodala zástupkyně státu New Jersey. Watsonová Colemanová je přesvědčena, že se nakazila právě během nepokojů v Kapitolu, a to poté, co výtržníci vnikli do budovy Kongresu a donutili zákonodárce schovat se ve sklepních prostorech. Podle CNN Watsonová Colemanová, která mimochodem v minulosti prodělala rakovinu, a je tak anamnézou i věkem v rizikové skupině, strávila několik hodin v jedné místnosti se šesti republikány, kteří si odmítali nasadit roušku.

Již v neděli řada pozorovatelů varovala, že středeční shromáždění Trumpových podporovatelů ve Washingtonu, jehož se zúčastnily tisíce lidí převážně bez roušek, představuje značné zdravotní riziko. V e-mailu zaslaném americkým zákonodárcům a zaměstnancům Kongresu se také uvádí, že mohli přijít do kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. Podle hlavního lékaře Kongresu Briana Monahana zákonodárci strávili pod jednou střechou několik hodin, a to bez dodržování doporučených rozestupů a nasazených roušek, což mohlo stačit, aby někteří z nich chytili nemoc.

„Po tento čas mohli být jedinci vystaveni člověku nakaženému koronavirem,“ uvedl Monahan v dopisu zákonodárcům. Neupřesnil však, komu přesně zvýšené riziko nákazy hrozí ani v jaké místnosti se infikovaný člověk nacházel. Doporučil jen, aby si lidé tento týden zašli na testy, píše The Washington Post.

Ve Washingtonu se mezitím bojí opakování středečního scénáře, které by podle některých amerických médií mohlo přijít v době inaugurace nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena. V reakci na to americký Federální úřad pro vyšetřování posiluje opatření a hodlá poslat do ulic hlavního města až 15 tisíc příslušníků Národních gard. Americké úřady varují před plány na ozbrojené protesty nejen v hlavním městě USA, ale také u všech 50 státních kapitolů.

Reklama

Doporučované