Hlavní obsah
Online

Záchrana chlapců z jeskyně může začít už v neděli, oznámili vojáci

Záchranáři v Thajsku připravují únikovou cestu z jeskyně.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

V Thajsku pokračuje záchranná akce, dvanáct dětí a jejich trenér zůstávají uvěznění v zatopené jeskyni.

Článek

Rodiče dvanácti chlapců, kteří jsou společně se svým fotbalovým trenérem uvězněni už dva týdny v jeskyni na severu Thajska, obdrželi vzkazy od svých dětí i omluvný dopis od trenéra.

Psaní doručili zoufalým rodičům potápěči.

„Mám se dobře, ale je tady trochu zima. Nedělejte si o mě starosti. Nezapomeňte připravit moji narozeninovou oslavu,“ napsal jeden z chlapců.

„Buďte v klidu, mami a tati. Jsou to dva týdny, co jsem odešel, ale vrátím se, abych vám pomáhal v obchodě,“ napsal jiný, jehož rodiče vedou malý obchod s potravinami.

Pětadvacetiletý trenér pak rodičům napsal, že děti se drží. „Rodičům všech dětí: Všechny děti jsou v tuto chvíli v pořádku, pracovníci se o ně dobře starají. Slibuji, že se o děti budu starat nejlépe, jak to půjde. Chci poděkovat za veškerou podporu a chci se rodičům omluvit,“ vzkázal.

Dopisy představují první komunikaci 13členné skupiny s okolním světem od úterního zveřejnění videa natočeného britskými záchranáři, kteří ji objevili.

Uvěznění chlapci se své rodiče snažili uklidnit a psali o plánech na dobu po vysvobození z jeskynního systému. V tom ale nadále klesá množství kyslíku, čas záchranářům ubírají také očekávané prudké deště.

  • Záchrana by mohla proběhnout pomocí pouzdra, nebo trubicí, navrhuje miliardář Musk

    Americký podnikatel a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na Twitteru oznámil, že chlapci by mohli být evakuováni pomocí jakéhosi pouzdra nebo dlouhé nafukovací trubice z dvojité vrstvy kevlaru.

    Musk, který studoval fyziku, na Twitteru navrhl vlastní způsob, jak skupinu dostat ven. Není zapotřebí potápěčskou dýchací masku ani regulátor. Není nutný výcvik a hrozí menší riziko, že osoba podlehne panice, sdělil Musk. Podle něj bylo jedno takové pouzdro použito cvičně v pátek v bazénu na člověku, který se nikdy nepotápěl s přístrojem. Dnes Musk dodal, že má od odborníků v Thajsku na své návrhy pozitivní odezvu. Musk také navrhuje natáhnout do chodeb trubici o průměru asi metr, nebo v obtížných úsecích sadu kratších „rukávů” a nafouknout je vzduchem.

    Dva členové Muskova týmu mají dnes do Thajska dorazit a přispět k záchranné operaci. Další jejich kolega, který je právě v Thajsku na dovolené, se připojí, v neděli by pak mělo dorazit dalších šest jeho lidí.

  • Thajští vojáci avizují brzký začátek evakuace dětí z jeskyně

    Evakuace 12 thajských chlapců a jejich trenéra z jeskyně, kde uvázli při záplavách, by mohla začít v neděli nebo následujícího dne. Agentuře Reuters to řekli vojáci, kteří pracují u jeskyně a odčerpávají z chodeb vodu.

  • V příštích třech dnech bude největší šance na záchrannou akci

    Šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón novinářům sdělil, že i když prší, úspěšně se daří odčerpávat vodu z trasy 3,2 kilometru, která chlapce dělí od svobody. „Dnes pršelo, ale hladina vody je stále na uspokojivé úrovni,” řekl Osottanakón. V příštích dnech ale mají přijít intenzivnější srážky.

    „Příští tři nebo čtyři dny budou nejvhodnější pro operaci a záchrannou akci s využitím jednoho z akčních plánů. Budeme-li čekat příliš dlouho, nevíme, kolik vody naprší,” dodal guvernér. Upozornil, že silný déšť z minulého týdne měl uvnitř jeskynních prostor podobný efekt jako cunami. Vyloučil možnost, že by se čekalo, až voda opadne a skupina bude moci být vyvedena ven, protože to by znamenalo čekat „do prosince až ledna”. „To nepřipadá v úvahu,” řekl Osottanakón.

  • Záchranáři provedli stovku vrtů. Jeskyni stále nemohou najít

    Týmy záchranářů se snaží o vytvoření vertikální únikové trasy. „Provedli jsme sto vrtů, ale zatím pozici (skupiny) neznáme," řekl šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón, který je zároveň guvernérem provincie Čchíengráj, kde se neštěstí stalo. Ujistil také, že děti jsou v dobrém stavu, přestože v jeskyni ubývá kyslíku.

    „Děti se stále mohou procházet a hrát si,” řekl guvernér. Britští experti podle něj dospěli k závěru, že prostor, do nějž se skupina před vodou uchýlila, je „v pořádku”.

Reklama

Související témata: