Hlavní obsah

Mám skočit z okna? Ministr Staněk prý nerozumí, co se kolem něj děje

Ministr kultury Antonín Staněk hovoří se Seznamem o politické krizi, kterou prý nezpůsobil.Video: Seznam

 

Reklama

Sociální demokrat Antonín Staněk je ministr, kvůli němuž se momentálně láme vláda. Seznamu poskytl rozhovor.

Článek

Sám si ovšem nemyslí, že je příčinou politické – a podle sociálních demokratů i ústavní – krize. Bývalý olomoucký primátor, který už dva měsíce zůstává ve vládě proti vůli vlastní strany, v rozhovoru pro Seznam vysvětluje, proč si myslí, že za nynější napětí kolem kabinetu nemůže on, ale jiní.

Jaké to je být člověkem, kvůli kterému může padnout vláda?

Já si nemyslím, že vláda padá kvůli mně. Já si myslím, že vláda padá kvůli neschopnosti lidí, kteří mají tu možnost se dohodnout. Nejsem to já. Rozhodně odmítám, že jsem příčinou možného vládního kolapsu.

Byl byste ochoten v zájmu vyřešení ústavní krize zopakovat prezidentovi, že chcete odejít z vlády, abyste odblokoval situaci?

Já se nedomnívám, že situace je extrémně vyhrocená. V politice jsou situace, kdy se dostáváte do určité pozice, která je pro vás nevýhodná. Ale politika je o vyjednávání a o komunikaci.

Proč jsem volal na Vysočinu

Kdy jste naposledy mluvil s Milošem Zemanem?

Naposledy telefonicky, když mě o to požádal pan předseda Hamáček.

To znamená?

Bylo to před jeho cestou za panem prezidentem na Vysočinu.

V ten den, co se řešila nedůvěra vládě ve Sněmovně?

Ano. Setkal jsem se s panem předsedou Hamáčkem, paní místopředsedkyní Maláčovou, hovořili jsme o možnostech. Já jsem zopakoval, že panu prezidentovi nebudu vzkazovat nic prostřednictvím médií ani žádných prohlášení. Dohodli jsem se, že panu prezidentovi se pokusím zavolat, což jsem učinil.

O čem jste mluvili?

Obsah rozhovoru jsem sdělil panu předsedovi Hamáčkovi.

Jste ve spojení ještě s někým z Hradu?

Jen když domlouváme schůzky. Když pan prezident požádá, abych přijel na Hrad. V podstatě sekretariát.

Mám svou hlavu

S kým konzultujete své politické kroky?

Mám své poradce a mám svou hlavu.

Ani s nikým ze sociální demokracie?

Mám své poradce a mám svou hlavu.

Na vaši podporu se ozval třeba Jiří Zimola. Překvapilo vás to? Protože loni v říjnu žádal ve straně vaše odvolání z vlády.

Ano, ale ono je třeba odlišovat situaci a důvody, které vedly ve své době pana Zimolu, aby žádal mé odvolání, s tím, jak pak byla vyhodnocena celá moje další činnost a působení ve vládě. Zpočátku byl pan Zimola přesvědčen, že jsem mohl být razantnější, potom zřejmě změnil názor. Je to spíš otázka na něj, co ho k té změně vedlo. Já musím říci, že oceňuji, že v sociální demokracii jsou i lidé, kteří nemají jenom klapky na očích a jsou schopni číst politickou situaci a jsou schopni i měnit názory.

Odešel byste z vlády, kdyby skutečně Jan Hamáček řekl, že má odejít všech pět ministrů za ČSSD?

Co znamená odejít z vlády? Já v podstatě jsem v pozici ministra, který z té vlády má odejít. Pan předseda Hamáček podal panu premiérovi žádost na moje odvolání a ten ústavní proces běží. Takže já jsem vlastně už ministr, který je v procesu odchodu.

Ale tohle by bylo asi razantnější…

Pan prezident dal myslím jasnou informaci, jak bude postupovat. Já znovu říkám, že v politice je třeba být rozvážný. Podívejte se, co předvedla opozice ve věci vyslovení nedůvěry vládě: už dopředu říkala, že v podstatě nemá plán B. Že nechce vládnout, že neví, co se bude dít. Obávám se, že sociální demokracie v poslední době činí kroky, aniž by věděla, jaký bude následovat krok B nebo krok C. Existuje nějaká koaliční dohoda, já jsem zatím nezaznamenal, že by pan premiér třeba koaliční dohodu chtěl nějakým způsobem porušovat, naopak, ten požadavek pana předsedy Hamáčka na mé odvolání neprodleně předal na Hrad.

Myslíte si, že by prezident byl rozvážný stejně jako ve vašem případě u dalšího ministra?

Já se domnívám, že pan prezident je dlouhodobě rozvážný. A dlouhodobě má jednu zásadu. Nepřijímá žádná ultimáta, to řekl sám, nepřijímá žádné vzkazy přes média. Proto jsem se při všech svých rozhovorech s kolegy snažil vysvětlovat, proč nebudu panu prezidentovi dávat vzkazy přes média. Prostě takto to nefunguje. A já si myslím, že pan prezident je zodpovědný i vůči stabilitě vlády a celému tomu procesu.

Ptám na situaci, že třeba ve vašem případě by byl v případě pěti demisí rozvážný, kdežto u těch zbylých čtyř by mohl říct: Chcete rychle…

Pořád se mi někdo snaží podsouvat, že znám kroky pana prezidenta. Že je snad se mnou pan prezident konzultuje. Tak to přeceňujete mou roli. Já vůbec netuším, jak se zachová, jaké kroky učiní. Ale jsem schopen přečíst, že pan prezident bude preferovat racionální, rozumné a konstruktivní řešení situace tak, aby se nedestabilizovala politická situace.

Scházíme se méně často

Jaké vztahy máte teď s Janem Hamáčkem?

Standardní, tak jak jsme je měli v minulosti, možná se scházíme méně často.

To bylo mezi vámi napětí i v minulosti?

Já o nějakém napětí asi hovořit nemohu. Samozřejmě chápu pana předsedu Hamáčka, že se mu nelíbí situace, ve které se nachází. Je pro něho nekomfortní, ale na druhou stranu ona je nekomfortní i pro mě. A je třeba si říci, že já jsem se do ní dostal ne vlastním přičiněním. Já jsem splnil to, co jsem slíbil. Byl jsem vyzván, abych podal rezignaci, rezignaci jsem podal. Takže já za sebe říkám, že mám čisté svědomí a nepociťuji nějakou extrémně vyhrocenou situaci mezi mnou a panem Hamáčkem.

Pan prezident říkal, že u demonstrativní rezignace je potřeba ji dávat dvakrát.

Jako demonstrativní reziganci si to možná interpretoval pan prezident nebo spíš média. Já jsem žádnou demonstrativní rezignaci nepodával. Pan předseda Hamáček se se mnou sešel, požádal mě, abych podal rezignaci, protože podle jeho názoru už byla situace neudržitelná. Já jsem pouze konstatoval, že osobně za všemi kroky, které jsem doposud učinil v resortu, plně stojím, že všechna má rozhodnutí se opírala o fakta. Byl to legitimní požadavek předsedy, a tak jsem tu rezignaci podal. A tak jsem to napsal i do svého rezignačního dopisu.

O čem se s Janem Hamáčkem teď bavíte? Řešíte spolu ještě vládu nebo vaše setrvání v sociální demokracii?

Scházíme se pravidelně před jednáním vlády a koordinujeme své postupy při jednání na vládě. Tady stále bez jakýchkoliv problémů držím sociálnědemokratická stanoviska, to, na čem se dohodneme. Přestože se mi podařilo z původního schodku 2 miliard korun dosáhnout dneska na to, že v rozpočtu mi chybí asi 470 milionů korun. Vnímal jsem to za úspěch ve vyjednávání, přesto jsem se zdržel hlasování o rozpočtu, držel jsem slovo. Podporuji sociálnědemokratické věci ve vládě. Pokud se účastním třeba jednání grémia nebo předsednictva, tak se samozřejmě bavíme o tom, jak tu situaci řešit. A já stále opakuji, že ta situace je řešitelná, pokud se setkáme a budeme vzájemně komunikovat a hledat nějaký kompromis a ne si posílat ultimáta přes média.

Příspěvky platím

Takže chodíte na vládu, hlasujete podle sociální demokracie, chodíte na klub, hlasujete s nimi.

Ano, já jsem stále členem sociální demokracie, zaplatil jsem členské příspěvky, já prostě necítím, že bych měl být někde jinde.

Pan prezident chce, abyste se usmířili. Jak by mělo takové usmíření vypadat?

Osobně si myslím, že pan prezident cítí z těch vystoupení pana předsedy Hamáčka nějaké jeho rozpoložení vůči mě a zřejmě je přesvědčen, že to je jenom buď nedorozumění nebo komunikační… nevím.

Za koho teď jste ve vládě?

Za sociální demokracii a program sociální demokracie.

Sociální demokracie vás tam nechce.

Mě tam nechce pan předseda Hamáček, na popud politického grémia, popřípadě předsednictva. Podal jsem rezignaci, pan prezident ji nepřijal. Pan Hamáček, protože mě tam nechce, podal premiérovi žádost o mé odvolání. A ten proces probíhá. Já vůbec nerozumím těm otázkám kolem. Mám spáchat sebevraždu, mám skočit z okna, nebo co mám provést? Já jsem nic neudělal.

Bavíte se ještě se svými kolegy v Olomouckém kraji?

Samozřejmě, přesto že těžiště mojí práce je převážně v Praze. Pokud jsem v Olomouci, tak samozřejmě se tam setkávám se svými kolegy, mám s nimi kontakt, telefonujeme si, jsem členem olomoucké sociální demokracie, byl jsem na její členské schůzi, byl jsem na předsednictvu.

Co vám říkají?

Bavíme se zcela otevřeně o té situaci, já jim vysvětluji svůj postoj. Ale je to podobně jako v tom celostátním pohledu. Jsou členové, kteří mi drží palce a říkají, ať vydržím, protože prostě tohleto se nedělá. Mám teda na mysli, že se nedělá to, co předvedl pan Onderka. (Opakovaně naznačoval, že by měl Staněk odejít z vlády – pozn. red.)

Podpora mi roste

Cítíte z vašeho regionu spíše podporu, nebo naopak?

S rostoucím časem, jak se ukazuje pravda, kterou jsem odkryl, a jak se ukazují skutečné kroky, které na ministerstvu kultury dělám, skutečně mezi řadovými členy cítím stále silnější podporu. Já ji dostávám ve formě SMSek, e-mailů, při setkání s lidmi. V okamžiku, kdy lidem vysvětlím, jak postupuji, co dělám, tak se z velké části setkávám s podporou.

Já jsem zaznamenala z vašeho regionu volání po vyloučení ze sociální demokracie.

Ano, to jsou členové předsednictva, kteří samozřejmě možná plní nějaký příkaz. Já jsem dokonce nabídl panu předsedovi Hamáčkovi, ať mě vyloučí, jestli je o tom přesvědčen, že jsou pro to důvody.

Co vám na to řekl?

Že pro to není důvod. Možná změní názor, ale prostě jsem se nedopustil ničeho v souladu se stanovami, proč bych měl být vylučován.

A nepřemýšlel jste třeba sám o změně politické strany, třeba ANO nebo… komunisté. Vy jste levicový, takže spíš komunisté.

Nepodsouvejte mi komunisty. Pokud sociální demokracie bude hájit zájmy svých členů, pokud bude hájit zájmy voličů, pokud se bude držet svého programu, tak nemám důvod měnit politickou stranu.

Prezident mluví o tom, že i kdyby odešla sociální demokracie, nemusí vláda padnout a mohla by být pouze rekonstruována. Setrval byste třeba ve vládě s podporou SPD.

Nemůžeme se bavit v tuto chvíli o tom, co by kdyby. Já se budu rozhodovat samozřejmě v konkrétní situaci konkrétním způsobem.

A vadila by vám podpora vlády SPD?

Sociální demokracie jasně dala najevo, které politické subjekty jsou pro ni problematické, na druhou stranu jest pravdou, že menšinová vláda logicky hledá pro svá politická rozhodnutí napříč politickými stranami. Pokud by SPD měla nějaké jasné signály, že se chová v rozporu se zásadními morálními věcmi, tak samozřejmě je to problém. Na druhou stranu SPD je řádná politická parlamentní strana a pokud bude podporovat program, se kterým sociální demokracie šla do voleb, tak jejich podporu vnímám jako podporu levicového programu a toho, co chceme pro naše voliče. Já samozřejmě nebudu podporovat věci, které jsou v rozporu s principy sociální demokracie. To jsou asi limity, které máme ve vztahu mezi mnou a případně SPD.

Reklama

Doporučované