Hlavní obsah

Mám stamiliony, sliboval bance vládce padlého ČKD, když potřeboval půjčit

Klíčový moment, který rozhodl o pádu strojírenské legendy ČKD.Video: Adam Junek

 

Reklama

Úvěr pro stavitele tunelu Blanka si Expobank pojistila rozsáhlými zástavami. Přesto se jej raději zbavila.

Článek

Mám majetek přesahující 300 milionů korun a budu ho mít i do budoucna. Takový slib dal bance Expobank podnikatel Petr Speychal, když před rokem a půl jeho společnost ČKD Praha DIZ žádala o úvěr. Majetek miliardáře, který v té době ovládal například hokejovou Spartu, byl podle zjištění Seznamu součástí celého komplexu zajištění, které banka pro rizikovou třísetmilionovou půjčku požadovala.

Ani ten ale finančnímu ústavu, který ovládá ruský podnikatel Igor Kim, nepomohl. Společnost ČKD Praha DIZ, která se podílela na výstavbě tunelu Blanka, skončila v insolvenci po jarním zásahu Daňové Kobry. Specialisté na daňové podvody z řad celníků, daňařů a policistů firmě doměřili daň ve výši 800 milionů a obstavili jí majetek. A Expobank tak přihlásila pohledávku do insolvenčního řízení. A jako jeden z největších věřitelů se stala i členem věřitelského výboru, který na proces úpadku dohlíží.

Pozoruhodnou historii úvěru, který úzce souvisí s výstavbou Blanky, se podařilo Seznamu zrekonstruovat.

Rozsáhlé zajištění

Smlouva k úvěru byla podepsána 20. května loňského roku. Že Speychalova firma finance potřebovala, dokládá rozsah zajištění, který si banka vyžádala k úvěru, jenž ve světě velkého byznysu není nijak mimořádný.

Zástavním právem tak byly, podle úvěrové dokumentace, s níž se Seznam mohl seznámit, zatíženy například běžné účty firmy u Expobank. A ČKD muselo vystavit také bianko směnku. Neboli směnku, která je předem podepsaná dlužníkem, na níž chybí datum i částka. Tu si vypíše věřitel ve chvíli, kdy chce dluh okamžitě zesplatnit a své peníze získat zpět.

A k bianko směnce museli svůj podpis přidat i dva ručitelé, kteří by v případě neschopnosti ČKD Praha DIZ splácet peníze museli bance uhradit. Konkrétně šlo o mateřskou společnost firem z rodiny ČKD, tedy ČKD Asset. A také samotného vládce strojírensko-technologické skupiny Petra Speychala.

Právě k tomu pak musel připojit čestné prohlášení. „Prohlašuji, že čistá hodnota mého majetku převyšuje maximální výši úvěru poskytnutého Expobank CZ ve výši 300 milionů korun… Současně se zavazuji po dobu trvání úvěrové smlouvy nesnížit čistou hodnotu svého čistého majetku pod výši úvěru,“ píše v něm. Úvěr byl původně splatný až v roce 2020.

Nejzásadnější položkou v ručení byla pak pohledávka, kterou společnost ČKD Praha DIZ uplatňovala vůči hlavnímu městu.

Konkrétně šlo o částku 628 milionů, kterou ČKD požadovalo po pražském magistrátu za vícenáklady na stavbě tunelu Blanka. Pražští radní je ale odmítli zaplatit a spor města a dodavatele technologií pro obří tunelový komplex rozhodovali arbitři.

V úvěrové dokumentaci se k tomu píše: „Žádost o čerpání úvěru je klient oprávněn bance doručit pouze, pokud banka obdržela následující dokumenty: …fakturu na částku minimálně CZK 600.000.000,00 bez DPH vystavenou klientem jako zhotovitelem na základě smlouvy o dílo adresovanou hlavnímu městu Praze.“

Faktura, v níž se pak částka 628 milionů objevila, dorazila do podatelny magistrátu v den svého vystavení, tedy 16. června 2015. A už tam byla zmínka o tom, že je pohledávka zastavena.

Dokumentem datovaným až o den později se pak Komerční banka, která měla vůči svým úvěrům pro ČKD zastavenu řadu pozemků a také pohledávky z obchodního styku, vzdala nároku na zástavu z této konkrétní pohledávky.

„Není vůbec neobvyklé požadovat takto rozsáhlé záruky při takto rizikových obchodech. Pokud banky chtějí poskytnout kapitál v takovýchto případech, vyžadují často ještě podrobnější záruky. V případech fyzických osob například zastavení konkrétního majetku, nejen prohlášení, že ho daná osoba má,“ popsal Seznamu pod podmínkou anonymity jeden z předních českých bankéřů.

V srpnu letošního roku arbitráž rozhodla ve sporu ČKD Praha DIZ s magistrátem ve prospěch města. A byla to poslední kapka, kdy sama firma požádala insolvenční soud o vyhlášení úpadku.

Proč Expobank nevyužila v této chvíli poskytnutého krytí a nezkusila získat majetek Petra Speychala? „Banka ve svém rozhodování zvažovala a plně si uvědomovala všechny zmíněné možnosti ochrany svých investic. Po pečlivém zvážení Expobank CZ, a. s. postoupila svou pohledávku za ČKD Praha DIZ, a. s. třetí straně,“ sdělila Seznamu mluvčí Expobank Alena Nováková.

Reklama

Doporučované