Hlavní obsah

Mám strach, rodině hrozí únos. Afghánec žijící v Česku žádá o pomoc

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Afghánec s trvalým pobytem v Česku žádá Ministerstvo zahraničí o pomoc jeho rodině, která je v Kábulu a chce pryč. Redakce Seznam Zpráv jeho identitu zná, z bezpečnostních důvodů ji ale nebude zveřejňovat.

Článek

Mladý Afghánec dlouhodobě žijící v Česku tady má trvalý pobyt. Je ženatý a má zde manželku. Nyní musí ale kvůli vyhrocené situaci ve své rodné zemi řešit problém, kvůli němuž celé noci nespí. Pracuje pro americkou společnost a obává se, že kdyby to Tálibán zjistil, bude jeho rodina v Afghánistánu v nebezpečí. Příbuzní mu volají každý den a on se snaží zjistit, zda by Česko mohlo v této situaci pomoci.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, v jak těžké životní situaci je a popisuje, jak bezprecedentní situaci vnímá jeho rodina přímo v Kábulu.

Jak dlouho žijete v Česku, koho máte v Afghánistánu?

Žiji tady už několik let, pracuji pro americkou firmu. Teď se ale velmi obávám o zdraví moji rodiny v Kábulu. Mám o ně velký strach. Narodil jsem se v Afghánistánu, v Česku ale žiju dlouho, studoval jsem tady. Cítím se v Česku jako doma.

Jak je na tom rodina. Chce opustit co nejdřív Afghánistán?

Ano, já sám se snažím pomoci rodině v tom, aby mohli opustit Kábul. Pracuji pro americkou společnost, obávám se odplaty Tálibánu, může udělat cokoliv mé rodině. Mám tam mladšího bratra, matku a otce. Nemůžu už několik dní spát. Přišel jsem proto na české Ministerstvo zahraničí, aby mi pomohli. Nevím, co mám dělat. Pro rodinu ale udělám cokoliv, abych jim pomohl.

Koho v Kábulu máte?

Otce, matku a mladšího bratra. Doufám, že budou pokračovat další lety z Prahy do Kábulu. Kdyby nám někdo pomohl, bylo by to skvělé. Očekáváme s manželkou, že nám Česko pomůže, studovali jsme tady a pomáháme lidem. Chceme, aby i naše rodina byla v bezpečí. Představte si, kdyby tam byli vaše rodiče v takto hrozné situaci. Tálibán klidně může přijet do jejich bytu a zabít je nebo unést děti. Budeme moc rádi za pomoc od Česka.

Největší pomocí by pro vás bylo, kdyby Česko zařídilo převoz vaší rodiny?

Četl jsem české noviny, že už se zařizují transporty českých diplomatů. Chci zjistit, zda by bylo možné armádním letadlem také převézt moji rodinu do Prahy. Jestli to bude možné.

Jak vnímá vaše rodina situaci ve městě?

Je tam velký chaos, lidé jsou v nebezpečí, bojí se o své dcery a manželky. Moje rodina a známí se obávají, každý den mi volají, jak jim mohu pomoci. Ale já nevím, co mám dělat, situace se každou chvíli v Afghánistánu zhoršuje.

Jak to nyní vypadá v Kábulu?

V tuto chvíli je v Kábulu nebezpečná situace. Lidé se skutečně obávají Tálibánu. Mluvil jsem se svojí rodinou, hledají cestu, jak uprchnout. To je ale těžké, protože z Kábulu nic nelétá.

Reklama

Doporučované