Hlavní obsah

„Mám strach, zůstávám zavřený doma,“ říká český student ve Wu-chanu

Foto: Kevin Frayer / Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

V epicentru nebezpečného koronaviru, čínského města Wu-chanu, jsou podle informací tři Češi. Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že ve městě je jeden Čech, který tam trvale žije a dva čeští studenti. Všichni jsou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka v pořádku a ministerstvo je s nimi v kontaktu. Seznam Zprávy byly s jedním z nich v kontaktu.

Článek

Daniel Pekárek Seznamu řekl, že se kvůli nebezpečnému koronaviru bojí o svůj život a snaží se udělat vše proto, aby se hrozbě nakažení nevystavil.

„Abych byl upřímný, tak se o svůj život trošku bojím. Jsem zavřený doma, snažím se to nějak přečkat. Dokud mám vodu a jídlo, tak nedělám delší pochody mezi nemocné,“ řekl.

Podobně na hrozbu reagují i jeho kamarádi a známí. „Řekl bych, že strach mají hlavně mladí lidé. Co jsem se bavil s kamarády, tak jsou všichni doma a dívají se na filmy“.

Na otázku, zda mezi obyvateli města vypukla panika Pekárek odpověděl, že z části je to pravda. Na druhou stranu by ale bylo přehnané tvrdit, že by ve Wu-chanu nebylo kde například koupit jídlo. „Lidé měli strach a začali vykupovat potraviny, ale zprávy o tom, že čínská vláda v podstatě odřízla Wu-chan od jídla nejsou založené na pravdě“.

Dostupnost základních potravin je podle Pekárka horší i kvůli tomu, že Čína slaví Nový rok. „Tady je to komplikované i čínským Novým rokem, je to vlastně jediné takové období, kdy jsou čínské obchody obecně zavřené.“

Jeho odpovědí na otázku, co všechno mají obyvatelé zakázané, bylo, že „žádné zákazy tady určitě nejsou“. Podle Pekárka mají omezení formu doporučení. Ani on sám se v případech, že to potřebuje, nebojí vydat do ulic Wu-chanu. „Venku jsem viděl asi méně lidí než obvykle. Všichni měli roušky,“ řekl.

Reklama

Doporučované