Hlavní obsah

Mám v Česku kořeny, přiznal pro Seznam frontman Twenty One Pilots

Podívejte se na rozhovor s členy kapely Twenty One Pilots.Video: Lukáš Šereš

 

Reklama

Americká formace Twenty One Pilots patří mezi nejúspěšnější kapely současnosti. Na kontě má kromě ceny Grammy i dvě videa na YouTube se zhlédnutím přes jednu miliardu. Obrovský nárůst popularity zažili v posledních letech i v Česku a vyprodaná O2 arena v polovině února toho byla dobrým důkazem.

Článek

„Naše poslední vystoupení v Česku před třemi lety bylo úžasné. Přišla na nás asi tisícovka lidí, takže vrátit se a vyprodat velkou arénu je nádhera. Jinak moje prababička pochází z České republiky, takže tu mám i nějaké kořeny,“ zmiňuje na úvod zpěvák a hlavní skladatel formace Tyler Joseph.

Když už jsme u těch kořenů, tak jednou z největších inspirací jsou pro Twenty One Pilots alternativně rockoví Mutemath, v čele s kapelníkem Paulem Meanym, který koprodukoval i poslední desku Trench.

„Moc dobře chápou, co znamená realizovat své dílo a mít ho zcela pod svou kontrolou. S Joshem je za to hodně uznáváme. I proto jsme chtěli s Paulem pracovat. Poprvé v životě jsem se ujal role producenta, a proto jsem se toužil přiučit i něco od Paula, jakožto samouka," vypráví Joseph.

„Ani v nejmenším se nebál do nás pálit své nápady v mnoha skladbách. Byl úžasný. Většinou to probíhalo tak, že jsem dopsal skladbu, vyprodukoval ji a měl všechno kromě bicích. Ty jsme totiž nahrávali v jiném studiu, kde jsme měli na bicí větší prostor. Paul pak naběhl a vychrlil ze sebe aspoň deset nápadů nad rámec všeho, co jsem zatím vytvořil. Z toho jsem pak pár vybral, protože tam perfektně pasovaly a dokázaly obohatit celkový zážitek. Byl to hodně zábavný proces,“ vzpomíná Joseph.

Vzápětí se konečně přidává i bubeník Josh Dun, který popisuje, jak trávil zaslouženou pauzu před dalším maratonem nahrávání a vystupování: „Já jsem hlavně boxoval. Být na turné má tu výhodu, že máš jasnou strukturu. Ale když přijedeš domů, všechno je pryč, a proto jsem si i doma stanovil určitý řád.“

Popularita kapely dosahuje v dnešní době těžko představitelných rozměrů. Vystoupení v České republice bylo vyprodáno během 24 hodin a podobně jsou na tom i další zastávky aktuálního turné. Stejně divoké to bylo i před O2 arenou, kde fanoušci čekali řadu hodin. Mnozí se na chladné počasí připravili termo fóliemi, které pak úklidové čety odstraňovaly po celou dobu koncertu. Live show kapely byla skutečně strhující a i starší ročníky v publiku musely uznat, že třeba v rámci efektů se jedná o špičku dnešní produkce.

Pro oživení vystoupení měli mladíci připraveno i druhé menší pódium vedle zvukaře a pro frontmana dokonce půlmetrovou platformu na vrcholu stožáru opodál. Nejen v rámci osvětlení to byla tak dost výrazná změna. Klíčové jádro nejvěrnějších fanoušků před pódiem tak stočilo své mobily o sto osmdesát stupňů a ozářilo druhou půlku arény.

Celý rozhovor nabízíme v úvodním videu. Je součástí magazínu Slavní, který můžete v premiéře sledovat každou neděli od 21 hodin na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované