Hlavní obsah

Máme co zlepšovat, přiznal Buckinghamský palác

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II.

Reklama

Buckinghamský palác připustil, že má v oblasti diverzity na čem zapracovat. Serveru CNN to potvrdil zaměstnanec královské rodiny, jež zveřejnila výroční zprávu, ve které poprvé uvedla podíl pracovníků jiné než bílé pleti.

Článek

Roční finanční výkaz britské královské rodiny odhalil, že pro ni pracuje jen 8,5 % zaměstnanců, kteří se řadí k etnickým menšinám. Buckinghamský palác plánuje podíl do konce roku 2022 zvýšit na 10 procent. Podle dat, z posledního sčítání lidu v roce 2011, je v Anglii a ve Walesu téměř 14 % obyvatel, kteří nepatří k bělošské většině. Ve Skotsku jsou jen 4 procenta lidí jiné než bílé pleti.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výroční zpráva také poukázala na to, že královská rodina pracovala na zlepšení své strategie diverzity ještě před televizním rozhovorem Sussexových, ve kterém padlo výbušné obvinění z rasismu. Princ Harry a jeho žena Meghan americké moderátorce Oprah Winfreyové řekli, že před narozením jejich syna Archieho údajně došlo k několika rozhovorům o tom, jakou asi bude mít barvu pleti.

„Nastolené otázky, zejména ta rasová, jsou znepokojivé. Jakkoli se některé vzpomínky mohou rozcházet, jsou brány velmi vážně a rodina se s nimi vypořádá soukromě,“ uvedl tehdy v reakci na rozhovor Buckinghamský palác.

Výroční zpráva se zabývá jen rozmanitostí královského personálu. Vysoce postavený zdroj z Buckinghamského paláce pro americký server CNN zdůraznil, že uvnitř instituce probíhají školení a programy zaměřené na diverzitu a inkluzi, ale uznal, že „ještě nejsou tam, kde by chtěli být“.

„Výsledky nejsou takové, jaké jsme si představovali, ale zavázali jsme se polepšit,“ uvedl nejmenovaný zdroj. „Proto jsme také začali zveřejňovat statistiky o diverzitě, chceme ukázat, že budeme otevření a transparentní v našem úsilí se zlepšit, a očekáváme, že poneseme plnou zodpovědnost za pokrok, kterého se nám podaří dosáhnout.“

Královna a další členové rodiny myšlenku rozmanitosti přijali a začali ji propagovat v rámci svých povinností, a „proto si uvědomujeme, že i my musíme odrážet podobu komunity, které sloužíme,“ doplnil anonymizovaný zdroj.

Královská rodina zveřejňuje výroční zprávu o stavu svých financí každý rok. Kromě toho, že britská královna Alžběta II. sama vlastní několik nemovitosti, ve vlastnictví koruny je i tzv. The Crown Estate – souboru pozemků a nemovitého majetku, kam patří až 792 tisíc hektarů půdy, lesů a nemovitosti v souhrnné hodnotě přes 14,3 miliard liber. Královská rodina má nárok na pětadvacet procent z každoročního zisku The Crown Estate, což je příjem, který je označován jako státní grant (Sovereign Grant). Zbylé peníze putují do státní poklady.

Z finančního výkazu vyplynulo, že královská rodina čerpala z tzv. grantu panovnice 85,9 milionů liber (přes 2,5 miliardy korun) od loňského do letošního března. Její skutečné výdaje však byly o něco větší – „firma“ za rok utratila 87,5 milionů liber, tedy téměř 2,6 miliardy korun. Za vyššími výdaji údajně stojí rekonstrukce části Buckinghamského paláce. Královská rodina rozdíl zaplatila ze svých rezerv.

Ve výroční zprávě je možné vyčíst, jak pandemie koronaviru ovlivnila povinnosti královské rodiny. Na místo obvyklých 3000 závazků absolvovala rodina téměř 1470 angažmá na domácí půdě i v zámoří. Z 296 oficiálních událostí jich letos zbylo „jen“ 113.

Nejznámější britská rodina rovněž pocítila finanční dopady koronavirové krize. Kvůli povinným uzávěrám Buckinghamského paláce či hradu Windsor klesl příjem doplňující státní grant o 53 procent na 9,4 milionů liber (skoro 280 milionů korun). V předchozím fiskálním období nemovitosti vydělaly 20,2 milionů liber (téměř 600 milionů korun). Královská rodina očekává, že pandemie její příjmy zasáhne i během následujícího období.

Zpráva také potvrdila, že Meghan a Harry již zaplatili nákladnou renovaci Frogmore Cottage, která sloužila jako jejich oficiální rezidence ve Velké Británii předtím, než se přesunuli do Spojených států. Rekonstrukce tehdy vyšla na 2,4 milionu liber, tedy v přepočtu 69 milionů korun.

Mluvčí prince Charlese po zveřejnění zprávy uvedl, že Charles svého syna finančně podporoval ještě několik měsíců poté, co se s Meghan přestěhovali do zahraničí a přestali působit v oficiálních funkcích. Princ Harry v rozhovoru s Oprah ale uvedl, že rodina ho „finančně odřízla“ už na počátku roku 2020. Podle Charlese ale manželé dostávali podporu až do loňského léta. Nyní už jsou finančně nezávislí, potvrdil mluvčí pro BBC.

Reklama

Doporučované