Hlavní obsah

Máme další čtyři roky. Přechod bude hladký, vyhlásil Mike Pompeo

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Reklama

Zatímco s nově zvoleným americkým prezidentem dnes mluvili představitelé Německa, Francie nebo Velké Británie, na domácí frontě se proti Joe Bidenovi postavil další republikán, ministr zahraničí Mike Pompeo.

Článek

Ministr zahraničí Mike Pompeo odmítl přijmout vítězství Joea Bidena jako zvoleného prezidenta a v úterý na tiskové konferenci uvedl, že „nastane hladký přechod k druhé Trumpově administrativě“. Svět by měl podle šéfa americké diplomacie mít veškerou důvěru v to, že povolební přechod ve Spojených státech proběhne hladce.

„Svět sleduje, co se ve Spojených státech děje. Počítáme všechny hlasy. Až bude proces dokončen, budou vybráni volitelé. Jde o proces, který ústava stanoví docela jasně. Svět by měl mít naprostou důvěru, že přechod nutný k tomu, aby se zajistilo, že ministerstvo zahraničí bude funkční a úspěšné a stejně tak úspěšné s prezidentem, který bude ve funkci i 20. ledna minutu po poledni, bude také úspěšný,“ řekl na tiskové konferenci podle CNN Pompeo.

Pompeo nechtěl podle CNN říct, zda věří, že jde o masivní volební podvod, CNN připomíná, že dosud neexistují žádné důkazy o jakémkoli rozsáhlém volebním podvodu. „Volají mi z celého světa. Tihle lidé sledují naše volby. Chápou, že máme určitý právní proces. Chápou, že to chce čas, správně, ve volbách 2000 nám to trvalo více než 37 dní, tehdy nakonec proběhl úspěšný přechod,“ dodal Pompeo. V roce 2000, kdy nebylo jasné, zda v klíčovém státě Florida zvítězil Al Gore, či George Bush mladší, souhlasila Správa obecných služeb (GSA) se zahájením formálního přechodného procesu až pět týdnů po volbách, upozornila agentura Reuters.

„Jsem přesvědčen, že budeme počítat, a musíme počítat každý legální hlas. Musíme zajistit, aby každý hlas, který nebyl zákonný, nebyl započítán. To pak zředí ty hlasy, které nebyly odevzdány v nesouladu s právem. Musíme to udělat správně, až to bude správně, tak to bude správně, jsme na tom dobře,“ uvedl šéf diplomacie.

Evropští státníci ale nečekají. Se zvoleným americkým prezidentem Joem Bidenem mezitím jednali na dálku nejvyšší politici Německa, Británie, Francie a Irska. Německá kancléřka Angela Merkelová Bidenovi poblahopřála k vítězství a shodla se s ním na významu transatlantického partnerství.

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce s Bidenem spolupracovat v otázkách klimatu, zdravotnictví i boje proti terorismu. „Pogratuloval Joe Bidenovi a viceprezidentce Kamale Harrisové a ujistil je, že s nimi chce spolupracovat v otázkách klimatu, zdravotnictví, boje proti terorismu a obrany základních práv,“ sdělil k jednání Elysejský palác. Britský premiér Boris Johnson předpověděl těsné americko-britské vztahy za Bidenova prezidentství.

Turecko zatím patřilo k několika zemím, které Bidenovo vítězství ještě neuznaly. Prezident Recep Tayyip Erdogan ale zřejmě změnil názor, protože dnes Bidenovi pogratuloval a řekl, že chce s novou administrativou úzce spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované