Hlavní obsah

Máme nového českého „šarlatána“? Pomáhá léčit i rakovinu bylinami

Záhady Josefa Klímy: Rakovinu i ostatní vážné nemoci pomáhá léčit bylinami. Výsledky metody fytoterapie jsou překvapivé. Máme nového českého „šarlatána“?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiří Landa je absolventem fakulty všeobecného lékařství v Praze, s atestací z oboru gynekologie a porodnictví. V roce 1997 se ale rozhodl, že klasickou medicínu opustí a že se dál bude profesionálně věnovat takzvané fytoterapii.

Článek

Fytoterapie, dříve bylinkářství, užívá k léčbě člověka léčivé rostliny. „Ty byliny vám dávají větší prostor svobody,“ říká Jiří Landa. „Když jste lékař, musíte dodržovat, což je správně, určité medicínské postupy. Zatímco u těch bylin máte větší kreativitu s nimi pracovat. Já v podstatě skládám určitou recepturní mozaiku bylin, abychom dosáhli nejlepšího výsledku u pacienta,“ vysvětluje, proč opustil klasickou lékařskou praxi.

Co fytoterapie obnáší a čemu se věnuje? Jedná se o tzv. podpůrnou léčbu, kdy pacient dále užívá lékaři předepsané léky a Jiří Landa jim na základě jejich diagnózy namíchá směs bylinných čajů. Jako vystudovaný lékař tedy přesně rozumí a ví, o jaké diagnózy, vyšetření či rozbory jde. Jak sám uvádí, základem je, že mu pacient dodá veškerá možná vyšetření od lékaře a zprávy, kde je stanovena diagnóza. On se následně se všemi závěry seznámí a podle toho, co má pacient za určenou diagnózu, nasadí právě fytoterapii.

Nutno podotknout, že spektrum nemocí, kde Jiří Landa pomáhá svou podpůrnou fytoterapeutickou metodou, je velmi obsáhlé. Přes autoimunitní choroby, jako například Crohnova choroba či ulcerózní kolitida, až po léčbu nádorových onemocnění. „U každého pacienta s nádory mám vždycky radost, když to zabere. Ale největší radost mám u těch typů těch nejzhoubnějších nádorů. Například po transplantaci jater,“ dodává Jiří Landa.

Jedním z příkladů fungování podpůrné fytoterapeutické léčby při rakovině je Alice Halbrštatová. Sama je vystudovanou lékařkou. Před třemi lety jí byla diagnostikována rakovina vaječníků. Jak uvádí, ve spolupráci s doktorem Landou ale přišel výsledek, který vůbec nečekala. V období náročných chemoterapií užívala pravidelně Landovy čaje. A před operací, kdy absolvovala magnetickou rezonanci, se ukázalo, že došlo k makroskopickému zmenšení nádoru. Po samotné operaci se dozvěděla, že nádor vymizel úplně. „Opravdu to byl šok. Až takhle jsem to skutečně nečekala, že se to povede,“ říká Alice Halbrštatová, která i nadále v užívání předepsaných čajů pokračuje. Dle jejích slov to už bude v harmonogramu jejího dne zakotveno stále.

S pravidelným užíváním čajů má své zkušenosti i Lenka Bílková, která je taktéž lékařkou. U Jiřího Landy se léčí vlastně celá její rodina. Ona sama s tzv. blátíčkem ve žlučníku. Její maminka na rakovinu žlučníku před léty umřela. A i tady jsou výsledky překvapující. „Měla jsem sonograficky ověřený nález, ty čaje jsem začala pít asi v roce 2018. V roce 2019 jsem byla na kontrolním sonu. A jak se z vyšetření ukázalo, prostě tam to blátíčko nebylo… Takže si myslím, že když je to v rukou doktora medicíny, který opravdu umí tu farmakofytoterapii, má to své výsledky. To se opravdu musí umět. A tomu já věřím, protože to evidentně zafungovalo,“ říká doktorka Bílková.

Vladimír Slavík je také lékař – gynekolog. Jemu zase Jiří Landa pomohl díky svým čajům zvýšit účinek léků na vysoký tlak. Bez bylinných čajů se to úplně nedařilo. Sám nyní uvažuje o spolupráci právě s doktorem Landou. „Z té debaty, kterou jsme spolu měli, tak je zatím ve stadiu zrodu bylinná směs, kde bychom zkusili, zda to má schopnost regredovat myomy. Ve chvíli, kdy se podaří toto namíchat, tak to samozřejmě rád zkusím,“ říká Vladimír Slavík.

Velkou výzvou pro Jiřího Landu je i současná pandemická doba. Určité následky po prodělaném covidu totiž u řady lidí přetrvávají dále. A Jiří Landa má i pro takovéto případy v hlavě plán.

„Připravujeme takové bylinné recepty, kde dochází k detoxifikaci. To znamená, že se dávají na rekonvalescenci a regeneraci organismu po prodělané virové infekci. My už jsme na tom pracovali v okamžiku, kdy se covid objevil. Protože covid tady s námi zůstane. On nevymizí. Chřipka také nevymizí. Otázka je, jaké ataky, vlny na tu populaci budou,“ říká Landa.

Co se této podpůrné bylinné léčby týká, převažují názory, a to i u samotných lékařů, že by fytoterapie měla být v rukou právě lékaře. Náš systém vzdělávání ale až takto daleko nejde.

„U nás je chyba v tom, že chybí systém, který je třeba v Itálii, kde se fytoterapií zabývají lékaři a postgraduálně ji studují. A v Česku je bohužel trošku vzdělávací chaos. Přikláněl bych se k tomu, aby to dělali lékaři, protože nelékařům kvanta věcí unikají,“ uzavírá Jiří Landa.

Kdo z našich předních lékařů se podpůrné fytoterapeutické léčbě vážně nemocných pacientů nebrání? Jaký je vzdělávací systém v tomto oboru u nás a jak se k fytoterapii staví jedna z italských vysokých škol? A kdo nakonec převezme v budoucnu žezlo po Jiřím Landovi? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované