Hlavní obsah

Máme opici, která hraje videohry jen pomocí mysli, tvrdí Musk

Musk tvrdí, že má opici, která hraje videohry jen pomocí mysli.Video: Jan Marek

 

Reklama

Elon Musk odhalil novinku o mozkových implantátech, která by mohla přehlušit i dezinformace o čipech ve vakcíně proti covidu. Jeho start-up Neuralink prý chová opici, která hraje videohry jen pomocí mysli.

Článek

Excentrický miliardář známý hlavně díky svým dvěma firmám podnikajícím v oblasti elektromobility a dobývání vesmíru – Tesla a SpaceX. Zároveň se však snaží prorazit i v oblasti neurotechnologií, a to pomocí start-upu Neuralink vyvíjejícího mozkové implantáty.

Čipy od společnosti Elona Muska by prý v krátkodobém hledisku mohly pomoci třeba hendikepovaným „ovládat pouhým pomyšlením například myš od počítače, mobil, či vlastně kterékoliv jiné zařízení,“ zatímco v tom dlouhodobém by se lidský mozek údajně mohl propojit s umělou inteligencí a výrazně tím navýšit své kapacity a schopnosti, ale také zmírňovat Parkinsonovu chorobu a další neurodegenerativní onemocnění.

Hudba přímo v hlavě

Neuralink především přišel s přelomovým vláknem, které připevní jinak bezdrátově fungující implantát k lidské tkáni, aniž by ji poškodilo. Technologie je však stále ve fázi testování. Naposledy se vizionářský šéf start-upu nechal slyšet, že s jeho čipy budou moci i běžní uživatelé poslouchat hudbu přímo ve své hlavě.

Ještě více pozornosti Elon Musk ale upoutal včera, když se na výhradně hlasové sociální síti Clubhouse připojil do jedné z místností a kromě SpaceX a Tesly se rozpovídal právě o mozkových implantátech a jejich testování.

Nevypadá jako nešťastná opice

„Máme opici s bezdrátovým čipovým implantátem v její lebce, která umí hrát videohry pomocí své mysli,“ odhaluje šéf Neuralinku, „vypadá fakt šťastně. Nevypadá jako nešťastná opice.“

Musk své fanoušky stále ujišťoval především o tom, že opicím nic není nepříjemné. „A ani nepoznáte, ve kterém místě jí čip implantovali. Není jí to nepohodlné. A nevypadá divně,“ dodává Musk.

V úvodním videu se dozvíte více o „mind-pongu“, jak dopadla inspekce z amerického úřadu pro zemědělství (USDA), o prvních aplikacích a ceně.

Reklama

Doporučované