Hlavní obsah

Máme to pod kontrolou, tvrdí britská vláda. Lidé dál stojí fronty na benzín

Fronty na palivo se ve Velké Británii tvoří i dnes.Video: AP

 

Reklama

Před čerpacími stanicemi v Londýně se i dnes tvoří dlouhé fronty. Trvá tak problém se zásobováním pohonnými hmotami, který zčásti způsobil nedostatek řidičů nákladních aut.

Článek

Británie se už téměř týden potýká s panickým nakupováním pohonných hmot, kvůli kterému jsou čerpací stanice bez zásob. Petrochemické společnosti už dříve upozornily, že nemají dostatek řidičů, kteří by naftu a benzin mohli přivézt.

Britský ministr průmyslu Kwasi Kwarteg dnes uvedl, že v následujících dnech pomohou se zásobováním pohonných hmot vojáci, uvedla britská BBC. Vláda již vybrala 150 vojenských řidičů, přičemž někteří z nich musí projít rychlým třídenním školením. Pomáhat doplňovat zásoby bude také 80 tankerů navíc, které se na cestu vydaly již dnes odpoledne.

Kwarteg uznal, že posledních několik dnů, kdy se tvořily fronty na čerpacích stanicích, byly „těžké“. Odmítl nicméně, že by byla Velká Británii v palivové krizi. Situace se naopak podle něj „stabilizuje“.

To podpořil v úterý i britský premiér Boris Johnson, který se pokusil utlumit obavy veřejnosti a prohlásil, že zásobování se vrací k normálu. Vyzval Brity, aby nepanikařili a netankovali do zásoby. Zároveň ale připustil, že by problémy s dodávkami mohly trvat až do Vánoc.

V mnoha regionech zůstaly zavřené stovky čerpacích stanic a motoristé stále čekali ve frontách, aby mohli natankovat. Zoufalá situace pokračuje na některých místech i dnes. Reportéři agentury Reuters dnes brzy ráno zaznamenali dlouhé fronty u čerpacích stanic na severu Londýna a na frekventované okružní dálnici M25. Některé stanice opět vyvěsily cedule, že pohonné hmoty nemají.

Nedostatek vedl k výzvám, ať si přednostně mohou natankovat lékaři, zdravotní sestry a další nezbytní pracovníci, aby nemocnice a služby sociální péče fungovaly bez problémů. Johnson zatím tuto iniciativu nevyslyšel.

Nejvýrazněji se krize podle odvětvových skupin projevuje v Londýně, v dalších britských městech a dále na jihovýchodě země. Na některých čerpacích stanicích se strhly šarvátky, fotografie na sociálních sítích ukazují, že někteří lidé čerpají pohonné hmoty do plastových lahví od vody.

Britská asociace prodejců pohonných hmot PRA v úterý uvedla, že 37 procent členských čerpacích stanic je bez zásob i přesto, že rafinérie jich mají dostatek. Asociace zastupuje soukromé prodejce pohonných hmot, kteří představují asi dvě třetiny z celkových zhruba 8380 čerpacích stanic v Británii.

V zemi, která má pátou největší ekonomiku na světě, nedostatek pohonných hmot způsobuje chaos. Nedostatek řidičů tam vedl k výpadkům v zásobování supermarketů a kvůli prudkému nárůstu cen zemního plynu zkrachovaly některé energetické společnosti.

Podle dat britského ministerstva dopravy klesá využití automobilové dopravy. Uplynulé pondělí jel autem nejnižší počet lidí od 12. července. Zatímco toto pondělí byla automobilová doprava na 91 procentech prepandemické doby, o týden dříve byla na 97 procentech.

Reklama

Doporučované