Hlavní obsah

„Máme tu opravdový problém.“ Británie chce vymýtit sexuální násilí ze škol

Foto: Profimedia.cz

„Ukončete rape culture“ – kulturu sexuálního násilí.

Reklama

Začalo to jako iniciativa na sociálních sítích. Teď se více než 11 tisíci anonymních obvinění ze sexuálního násilí zabývá i britská vláda. Z výpovědí obětí totiž vyplývá, že na britských školách tzv. rape culture jen vzkvétá.

Článek

Britský ministr školství Gavin Williamson se vyjádřil na Twitteru: „Žádná škola, ať už státní, nebo soukromá, by neměla být prostředím, kde se mladí lidé necítí bezpečně, natož aby někde docházelo k sexuálnímu násilí. Obvinění, která se ke mně v posledních dnech dostala, jsou šokující a odporná.“

„Každá oběť nechutných činů, které byly nahlášeny, by měla své obavy sdílet s někým, komu věří – členem rodiny, kamarádem, učitelem, sociálním pracovníkem nebo policií. Přijmeme příslušná opatření,“ slíbil Williamson.

Projekt Everyone’s Invited (Všichni jsou zvaní) vznikl už v loňském roce – funguje na samostatném webu i na Instagramu. Před pár týdny rozpoutal ve Spojeném království bouři a odhalil vzkvétající kulturu sexuálního násilí mezi mladými Brity.

Ve výpovědích, jež sdílí zejména dívky a mladé ženy, ale i chlapci a mladí muži, se dočtete nejen o znásilnění, ale i sexuálním obtěžování, nuceném orálním sexu i souloži a dalších formách násilného jednání. Třeba přeposílání nahých fotografií, takzvaných „nudes“, a jejich publikování na sociálních sítích za účelem veřejného hodnocení.

V mnoha případech oběti jako pachatele označily své vlastní spolužáky, přátele či partnery. To jde v souladu i s tuzemskými statistikami – podle výzkumu české pobočky organizace Amnesty International se více než tři čtvrtiny obětí s pachatelem znají, často jde o jejich blízkého.

Univerzální problém

Iniciativy, která nyní uchovává přes 11 tisíc anonymních výpovědí a číslo stále roste, si začala všímat britská média. I kvůli tomu, že se hrůzné příběhy často pojily k nějakému vzdělávacímu zařízení – v mnoha případech se ozývaly i z prostředí elitních škol.

Foto: https://www.everyonesinvited.uk/

Z výpovědí dostupných na webu Everyone's Invited.

„Rape culture je univerzální problém – je všude, na všech školách, univerzitách, všude v naší společnosti,“ uvedla podle britské BBC zakladatelka projektu Soma Saraová s odkazem na rozšířenou kulturu sexuálního násilí. To je podle ní mezi dospívajícími Brity normalizováno.

O Everyone’s Invited se brzy začalo mluvit i v byrokratických kruzích. Jedni z bezútěšné situace viní množství pornografie, kterou populace konzumuje, druzí míní, že porozumění toho, jak fungují normální sexuální vztahy, je narušené.

„Máme tu skutečný problém,“ uvedl pro BBC předseda Národní rady policejních prezidentů Martin Hewitt. Britská policie podle něj „vyšetří obvinění, která jsou trestní povahy“. Podle listu The Guardian už na tom pracuje Scotland Yard. Policie má také zřídit linku bezpečí, která zajistí, aby se obětem dostalo poradenství a podpory v případě, že je potřebují.

Foto: Profimedia.cz

„Vzdělejte své syny,“ visí mimo jiné na oplocení londýnské soukromé dívčí školy James Allen's Girls' School.

Předseda výboru školství Dolní sněmovny, konzervativec Robert Halfon, také vyzval k nezávislému vyšetřování toho, proč se tolik mladých studentek stalo obětí sexuálního násilí a obtěžování.

K vlastním vyšetřováním se zavázaly i jednotlivé školy, jež oběti ve svých výpovědích zmínily. Soukromá škola Highgate kromě toho například „pracuje i na plánu boje proti sexismu“. Dulwich College pak začala podle listu The Times jako první škola vůbec jednat a hlásit vlastní studenty obviněné ze sexuálního násilí policii.

„Může se to stát komukoli“

Podle nejmenovaného zdroje deníku The Guardian z prostředí britského ministerstva školství visí ve vzduchu možnost, že některá vzdělávací zařízení budou muset zavřít své brány. Resort chce školy podrobit důkladnému vyšetřování – pokud nebudou následovat striktní pravidla, jež ministerstvo nastavilo, budou následovat tvrdé sankce.

Mezi jmenovanými školami je již přes 100 takových institucí. Saraová, zakladatelka projektu Everyone’s Invited, se ale vymezila vůči tomu, aby z celé situace bylo viněno pár soukromých škol.

„Je to celosvětový problém. A myslím, že je velmi důležité, abychom se nezaměřili pouze na soukromé školy, protože tím riskujeme, že by takové případy působily jako rarita či anomálie nebo že se podobné vzorce násilí odehrávají pouze na určitých místech. Ale dějí se všude, pořád. Může se to stát komukoli,“ upozornila Saraová v rozhovoru pro The Guardian.

Reklama

Doporučované