Hlavní obsah

Máme tu virový protektorát, hřímal Landa ve Sněmovně

Daniel Landa při veřejném slyšení v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Přes 17 tisíc lidí ústy zpěváka Daniela Landy vyzvalo poslance k přehodnocení některých opatření proti koronaviru. Landa na půdě sněmovního výboru situaci v Česku popsal jako „virový protektorát“.

Článek

Zatímco ministr zdravotnictví Jan Blatný v úterý představoval klíčovou strategii vlády k očkování, premiér Andrej Babiš poslouchal vystoupení zpěváka Daniela Landy ve Sněmovně.

Ten dorazil na sněmovní petiční výbor jako zástupce Blanického manifestu, pod který se podepsalo přes 17 tisíc lidí. Landa manifest označil za „stížný list zoufalých lidí, který se obrací víc na duši než na uši“. Současnou situaci označil za „virový protektorát“. Ve svém vystoupení kritizoval omezování svobody lidí i zásahy do podnikání.

„Na jaře jsme nikdo nic nevěděli, obrovsky jsme se semkli, heslem bylo ‚spolu to dáme‘, nikdo neprotestoval. Dnes je to všechno pryč. Na jaře jsme spolu šili roušky, dnes po nás chcete, abychom udávali své sousedy,“ řekl v emotivním projevu Landa.

„Dnes tu máme tři skupiny: svědci Covidovi, popírači a velká skupina zoufalých lidí mletá mezi těmito dvěma extrémy,“ popsal Landa situaci, kterou v Česku vidí.

Žádal například vznik platformy, jejíž součástí budou i - dle něj dosud nevyslyšení - experti. Signatáři manifestu také podle něj chtějí záruky, že očkování bude dobrovolné bez jakýchkoli nevýhod pro neočkované.

Landův projev prostřednictvím videokonference sledoval i premiér. „My nechceme, aby někdo někoho udával, ale ta situace není dobrá,“ reagoval Andrej Babiš. Dodal, že členové vlády jsou připraveni komunikovat i s jinými experty, než kteří v současné době v expertních skupinách jsou.

Zároveň se však ohradil proti tomu, že by v Česku byla v současné době nesvoboda. „Děláme to zodpovědně, není tady tendence omezovat svobodu. Za 9 měsíců tady budou demokratické volby, na rozdíl od Ameriky to bude za pár hodin sečteno. Máme svobodu, každý si dělá, co chce. I v těch žebříčcích jsme na tom velice dobře,“ řekl.

Tlaky na okamžité rozvolňování opatření odmítl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle kterého je v současné době nutné hledat optimální řešení a balancovat. „Vším, co teď musíme činit, do jisté míry ovlivňujeme svobodu obyvatel - ať už je to v oblasti cestování, kulturních akcí, sportovních akcí a podobně. Máme-li toto vybalancovat, nelze uspokojit úplně všechny, jsme v pandemické válce,“ řekl.

Landa vyzval poslance, aby dohlédli na plnění slibu premiéra, že očkování nebude povinné, což Babiš při slyšení znovu zopakoval. „Moje funkce je volání o pomoc. My tady máme první linii, která je vidět, je viditelná, všechno na její ochranu směřujeme. My to vidíme, nejsme idioti. Ale my tady máme i týl. A říkáme: Hoří vám v týlu, vážení poslanci!“ ukončil zpěvák své vystoupení.

Poslanec za SPD Lubomír Španěl kritizoval způsob, jakým média informují o pandemii. „Jsme v určitém válečném stavu, kdy jindy než v takové krizové situaci by se měla vláda ujmout řízení alespoň části zpravodajství nebo nějakého kanálu České televize. Od toho tu veřejnoprávní média jsou,“ uvedl Španěl.

Reklama

Související témata:

Doporučované