Hlavní obsah

Jméno útočníka z petrohradského metra je potvrzeno. Prozradila ho DNA na druhé nastražené náloži

Vyšetřovatelé odtajnili identitu útočníka z petrohradského metra. Ve vagónu našli jeho ostatky, na druhé připravené náloži DNA.

 

Reklama

O Kyrgyzu Akbaržonu Džalilovovi jako o pachateli atentátu již dříve novináře informovala kyrgyzská rozvědka. Nyní se teorie potvrdila. Jeho DNA se našla na tašce s výbušným zařízením.

Článek

Ruští vyšetřovatelé potvrdili identitu útočníka z petrohradského metra. Části jeho těla objevili ve třetím voze vlaku, ve kterém došlo k explozi. Už dříve Státní výbor pro národní bezpečnost informoval, že hlavním podezřelým z útoku je 22letý Kyrgyz s ruským občanstvím Akbaržon Džalilov. Teď se informace potvrdila.

„Testy DNA a záznamy videokamer umožňují předpokládat, že právě člověk, který spáchal atentát ve vagónu, zanechal tašku s výbušným zařízením na stanici Náměstí povstání,” uvedla mluvčí vyšetřujícího týmu Světlana Petrenkovová.

Záběry z petrohradského metra.Video: Nela Vejvodová

Právě na tašce, v níž byla bomba, kriminalisté odhalili stopy Džalilovovy DNA. Džalilov se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu, ale měl ruské občanství.

Atentátník dostal podle místních médií před šesti lety ruské občanství na základě prohlášení svého otce, tehdy již ruského občana, který se do Ruska přestěhoval za živobytím, podobně jako miliony pracovníků z postsovětské střední Asie a Kavkazu.

Počet mrtvých již stoupl z 11 na 14, skoro pět desítek zraněných zůstává v nemocnicích druhého největšího ruského města.

Otázky a odpovědi o petrohradském útoku.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované