Hlavní obsah

Máme ve škole koronavirus. Na den zavřeme. Učitelé, přijďte uklízet

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Šíření koronaviru s sebou přináší jeden příběh neuvěřitelnější než druhý. Tento pochází z Velké Británie, kde vláda zákaz shromažďování stále považuje za neopodstatněný a pokračování výuky ve školách jako nezbytné. Jedna škola ale přece v pondělí zůstane pro studenty zavřená. Jeden z místních kantorů má nejspíš koronavirus, a jeho kolegové tak mají využít volného dne a pomáhat s dezinfekcí tříd.

Článek

Britské školství je s tím českým nesrovnatelné v mnoha ohledech. Jedním z nich je pověstný fakt, že anglické děti do škol chodí, i když padají trakaře. Anebo řádí koronaviry. Podle premiéra země by uzavření škol nebylo ku prospěchu věci, a tak se učí dál.

Městečko Stevenage, Greenside School, kousek od Londýna. Jedna z mnoha britských škol, které jedou naplno, i když venku řádí pandemie koronaviru mající na svědomí zdraví až 10 tisíc Britů.

Máme tady koronavirus, v pondělí bude dočasně zavřeno, výuka pokračuje v úterý, stojí na oficiálních stránkách speciální školy. Školáci tak v pondělí doma zůstanou a ústav projde dezinfekcí. K uklízecím pracím ale byli přizváni ostatní zaměstnanci školy.

„Vážení kolegové, jeden z našich zaměstnanců má symptomy koronaviru (národní zdravotnický systém nadále nenabízí služby, které by jej prokázaly). S ohledem na konkrétní potřeby našich studentů bylo v pondělí přijato rozhodnutí o uzavření školy. Je důležité poznamenat, že se jedná o dočasné uzavření. Cílem je zjistit, kolik zaměstnanců a studentů bylo zasaženo,“ stálo v mailu ředitele školy, který o víkendu zaměstnance Greenside School zřejmě nepotěšil.

S ohledem na potřeby studentů tak vedení školy vypracovalo neméně potěšující plán na zvládnutí situace. „Poradíme se a posoudíme, kolik studentů se necítí dobře. Očekáváme, že všichni třídní učitelé budou ve škole k dispozici nejpozději v poledne, aby mohli důkladně vyčistit své třídy.“

Ten, kdo se necítí dobře, si může naordinovat karanténu. První dva dny nepřijde o plat. Všeobecné doporučení o domácí karanténě zní čtrnáct dní. Britská vláda však občanům doporučuje zůstat doma o polovinu kratší dobu, pokud mají horečku nebo kašel.

Foto: Profimedia.cz

Zásadní preventivní opatření je mytí rukou. Na snímku Boris Johnson praktikující toto opatření.

Poradce pro zdravotnictví Patrick Vallance sdělil, že ani zákaz masových akcí nebude mít z hlediska přenosu viru velký vliv. Věci se daly do pohybu až v sobotu, kdy politický redaktor televizní stanice ITV Robert Peston ohlásil, že vláda asi brzy nařídí všem lidem nad 70 let kompletní izolaci po dobu čtyř měsíců. Upozornil také, že v příštích pěti až 20 dnech pravděpodobně dojde k zavedení opatření válečného typu.

A co doporučuje britský premiér, který sám přišel do styku s nemocnou poslankyní? Hlavně si umývat ruce. Snad ho uposlechne více než celých 36 procent Britů, kteří podle posledního výzkumu svému premiérovi v otázce šíření koronaviru věří.

Reklama

Doporučované