Hlavní obsah

Mamma mia! ABBA vydává nové album a oznámila jedinečný koncert

Foto: Profimedia.cz

ABBA v roce 1977.

Reklama

aktualizováno •

Slavná švédská popová skupina týden napínala nejen své fanoušky velkým oznámením. Na listopad plánuje vydání nového alba a připravila si také koncert, na kterém vystoupí jako hologramy.

Článek

Před týdnem způsobila nejen na sociálních sítích poprask nová webová stránka s názvem ABBA Voyage, která láká své návštěvníky, aby se registrací „upsali“ nové cestě, a děkuje fanouškům za čekání. Na čtvrtek večer švédská čtveřice navíc naplánovala živý přenos, během kterého odhalila, že se vrací do světel reflektorů. Ovšem ne tak úplně.

Již předem se očekávalo, že by zmiňovaným velkým oznámením mohlo být hologramové turné, které skupina ohlásila již před pár lety, ale ke kterému zatím nedošlo. ABBA navíc již dříve slíbila i některé nové písně. Předpovědi se nakonec vyplnily.

Skupina si pro fanoušky připravila show, která ABBU přenesla do digitálního světa a během které čtveřice vystoupí v podobě avatarů. Koncertů bude několik a odehrají se v květnu 2022 v nové londýnské aréně Queen Elizabeth Olympic Park. Lístky budou v prodeji od příštího týdne.

Aby popové kvarteto mohlo znovu a takto vystupovat, museli jeho členové každou píseň zpívat před 160 kamerami, které zachytily každý jejich pohyb. Kapela přitom spolupracovala se společností Industrial Light & Magic režiséra George Lucase, který stojí například za filmy Star Wars.

V listopadu navíc skupina vydá nové album s deseti novými písničkami, z nichž některé jsou k poslechu dostupné už nyní.

Nová píseň a ukázka avatarů švédské skupiny:

ABBA vznikla v roce 1972 a tvořili ji Agnetha Fältskogová, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstadová. Každý z členů skupiny se ještě před jejím vznikem pohyboval v hudebním průmyslu, jak ale podotýká web BBC, jejich předchozí práce byla zcela zastíněná úspěchy, které sklízeli společně.

V prvních letech působení čtveřice bodovala hlavně na domácí půdě, obrat ale přišel s rokem 1974, kdy ABBA zvítězila v Eurovizi, každoroční hudební soutěži, kam jednotlivé evropské země vysílají své zástupce, aby změřili síly se zahraničními soupeři. Na první příčku Abbu tehdy dostala píseň Waterloo a vítězstvím čtveřice odstartovala svou mezinárodní kariéru.

První příčky hitparád, film a miliony prodaných alb, skupina si kromě úspěchů ale prošla i problémy v podobě osobních vztahů. ABBA totiž nebyla pouhou čtveřicí, ale také dvěma páry, kdy oba z nich – Ulvaeus a Fältskogová, Andersson a Lyngstadová – si během doby na výsluní prošly rozvodem.

Poté, co v roce 1982 ABBA oslavila deset let od svého vzniku, chýlil se její čas ke konci. V témže roce proběhlo jejich poslední vystoupení jakožto fungující skupiny, během následujícího roku však čtyřka ohlásila dočasnou přestávku, která trvá dodnes. Věří se, že za rozpad mohou právě trhliny ve vztazích uvnitř čtveřice.

Skupina společně vystoupila na veřejnosti ještě v roce 1986 a v soukromí se mělo menší vystoupení odehrát i v roce 2016 u příležitosti padesátého výročí přátelství mezi mužskými členy čtveřice. Fanoušci tak poslední týden strávili v očekávání velkého návratu skupiny.

I v současnosti ABBA prodává asi tři miliony alb ročně. Úspěchy sklízí i muzikál Mamma Mia! nebo jeho stejnojmenné filmové zpracování z roku 2008. Tomu se dokonce o dekádu později dostalo i druhého dílu.

Reklama

Doporučované