Hlavní obsah
Online

Data z Itálie za jediný den: dalších 1500 nakažených, za den zemřelo 133 osob

Foto: Shutterstock.com

Momentka z Itálie. Žena s rouškou před katedrálou Narození Panny Marie v Miláně.

Reklama

aktualizováno •

Itálie v noci na neděli vyhlásila karanténu v Lombardii a dalších 14 regionech. V izolaci zůstane na 16 milionů lidí. Ve Spojených státech vyhlásil stav nouze stát New York, kde nákazu mohl rozšířit řidič Uberu.

Článek

Jsme ve stavu ohrožení, řekl v neděli nad ránem na mimořádné tiskové konferenci italský premiér Giuseppe Conte. Vysvětloval tím, proč severní část země posílá do rozsáhlé karantény. Zasáhne na 16 milionů lidí, kteří žijí v oblastech, kde se nákaza novým typem koronaviru nejrychleji šíří.

Že je situace opravdu kritická, potvrdila nová data sečtená k nedělnímu večeru. Itálie oznámila, že za 24 hodin detekovala dalších 1492 nakažených a nově zemřelo dalších 133 lidí. V součtu jde o 366 úmrtí na území Itálie a 7 375 nakažených.

Nárůst nakažených hlásí také další evropské země. V Rakousku evidují už 104 nemocných, ve Francii 949 a v Německu 800.

Za oceánem vyhlásil stav nouze stát New York, kde virem onemocnělo téměř sto lidí. Opatření má napomoci úřadům ve snadnější komunikaci s obyvateli oblasti.

  • Británie hlásí třetí úmrtí kvůli koronaviru

    Šedesátiletý muž, který měl chronické onemocnění, se stal v neděli třetí obětí koronaviru ve Velké Británii. Informovala o tom BBC s tím, že neděle byla na ostrovech dnem s nejvyšším nárůstem počtu nakažených. V sobotu jich bylo 209, v neděli v noci 273. „Trasování kontaktů tohoto pacienta už probíhá. Nedávno se vrátil z postižené oblasti,“citovala BBC lékaře Chrise Whittyho. Muž zemřel ve Všeobecné nemocnici v severním Manchesteru.

  • Italští vězni se bouří proti opatřením kvůli nákaze, jeden zemřel

    Ve čtyřech italských věznicích vypukly dnes vzpoury proti novým opatřením, jež mají zamezit šíření nového typu koronaviru. Úřady trestancům zakázaly rodinné návštěvy. Jeden vězeň ze zařízení v severoitalské Modeně zemřel, informovala italská média. Jeho smrt je nyní předmětem vyšetřování.

    Příčinou nepokojů byly podle deníku La Repubblica obavy z toho, co se děje venku, a nespokojenost vězňů s izolací kvůli zakázaným návštěvám.

    Brzy odpoledne se vězni zabarikádovali v zařízení v Modeně. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit.

  • V Saúdské Arábii budou od pondělí uzavřeny školy a univerzity

    Informovalo o tom saúdskoarabské ministerstvo školství, podle něhož bude opatření zavedené kvůli novému koronaviru platit do odvolání. Koronavirem způsobená nemoc COVID-19 se v Saúdské Arábii potvrdila u 11 lidí.

    Podle nového nařízení saúdskoarabského ministerstva školství se budou děti nyní učit dálkově z domovů a vzniknout by měly „virtuální školy“. Saúdská Arábie v neděli také do odvolání uzavřela Východní provincii, odkud byly všechny případy nákaz.

  • Francie zpřísňuje zákaz shromažďování kvůli koronaviru

    Ve Francii nyní nebudou dovoleny akce s počtem účastníků větším než 1000. Dříve byly zakázány akce nad 5000 účastníků. V neděli to oznámil francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Informoval server CNN.

  • Portugalský prezident míří do karantény

    Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa minulé úterý přijal skupinu studentů. Jednomu z nich ale bylo v sobotu potvrzeno, že je nakažený koronavirem. Prezident proto vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že na čtrnáct dní ruší svůj program. Prezident sice nepociťoval žádné příznaky nákazy, ale tvrdí, že sám musí jít občanům příkladem.

  • Rakousko plánuje namátkové kontroly

    Rakousko od pondělí zavádí na hraničních přechodech s Itálií namátkové kontroly.

  • V USA nedoporučují navštěvovat velké akce

    Anthony Fauci, vedoucí oddělení infekčních nemocí na National Institutes of Health, podle agentury Reuters uvedl, že zejména ti, kteří jsou zranitelní, by měli přestat navštěvovat velká shromáždění. Nevyloučil ani možnost karantény. Ve Spojených státech zemřelo 19 lidí z asi 450 hlášených případů koronaviru. Výskyt viru hlásila více než polovina z 50 států USA.

  • Náčelník italského generálního štábu se nakazil koronavirem

    Koronavirem se nakazil i náčelník italského generálního štábu Salvatore Farina, je v izolaci na svém velitelství.

  • Hrůza bez konce: Itálie hlásí dalších 133 mrtvých a téměř 1500 dalších nakažených

    Italská média s odkazem na oficiální data zveřejnila, že za den přibylo v Itálii 1492 nových nakažených. COVID-19 podlehlo dalších 133 osob. Celkově už země eviduje 7375 případů, zemřelo už 366 lidí.

  • První oběť v Africe, zemřel turista z Německa

    Nový koronavirus byl v Egyptě příčinou úmrtí 60letého německého turisty. Oznámilo to dnes egyptské ministerstvo zdravotnictví. Podle agentury DPA jde o první známou oběť nemoci COVID-19 v Africe.

    Němec do Egypta podle DPA přiletěl před týdnem. Do nemocnice byl převezen s horečkou poté, co se v pátek vrátil z Luxoru do Hurghady. V sobotu se u něj potvrdila nákaza koronavirem. Podle egyptského ministerstva obrany byl muž umístěn na jednotku intenzivní péče, ale odmítl být přepraven do vyhrazené izolační nemocnice.

  • Francie: 177 nových případů, 3 nová úmrtí

    Francouzské úřady zveřejnily čerstvá data. Za posledních 24 hodin přibylo v zemi dalších 177 nových případů, další tři lidé na nákazu koronavirem zemřeli. Celková bilance Francie tak činí 1 126 nakažených a 19 mrtvých .

  • Slovensko přerušuje na celý příští týden výuku na všech středních školách

    Bratislavský kraj přerušuje na celý příští týden výuku na všech středních školách. Ve slovenské metropoli budou zavřené také vysoké školy – Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita. Úřady v Trenčíně rozhodly, že se nebudou pořádat akce s větším počtem lidí a děti například nepojedou na lyžařské kurzy, exkurze nebo školy v přírodě.

  • Počet případů nakažení novým koronavirem roste také v Německu

    Podle deníku Die Welt počet nakažených v Německu stoupl už na více než 900. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn vzhledem k dynamicky se vyvíjející situaci doporučil zrušit akce s více než 1000 účastníky.

  • Český konzulát v Miláně vyřizuje desítky dotazů českých turistů

    Český generální konzulát v Miláně nyní kvůli uvalení karantény na část severní Itálie vyřizuje dotazy desítek českých turistů, kteří se na něj obracejí s otázkami týkajícími se návratu do vlasti. Konzulát je upozorňuje na příslušný dekret italské vlády a výzvu české vlády, aby se čeští občané z regionu vrátili domů, řekl ČTK generální konzul České republiky v Miláně Jiří Kuděla.

  • Británie hlásí 237 nakažených

    Počet infikovaných ve Velké Británii vzrostl oproti předchozímu dni o 67, což je podle tamních médií dosud nejvíce za jeden den. Celkově byl ve Spojeném království koronavirus potvrzen u 237 lidí. Na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, v zemi dosud zemřeli dva lidé.

  • Téměř sto nakažených hlásí Rakousko

    Počet nakažených novým koronavirem v Rakousku dosáhl 99. Vyplývá to podle agentury APA z údajů rakouského ministerstva zdravotnictví.

  • Další dvě oběti nového koronaviru oznámilo Nizozemsko

    Nizozemský Institut veřejného zdraví informoval, že v zemi zemřeli dva nakažení muži ve věku 82 a 86 let. Byli v nemocnici a už před nakažením koronavirem měli zdravotní problémy. Dohromady tak už má tři mrtvé, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Počet nakažených v Nizozemsku vzrostl ze 188 na 265.

  • Aktuální bilance koronaviru

    Počet nakažených na celém světě přesáhl hranici 107 000. Nejvíce nemocných nadále eviduje Čína (80 695), Jižní Korea (7 314), Írán (6 566) a Itálie (5 883).

  • Bangladéš ohlásila první tři nakažené

    Podle CNN překročila nákaza koronavirem hranice Bangladéše. V zemi evidují první tři případy onemocnění.

  • Italové jsou příkladně obětaví, chválí šéf WHO obří karanténu

    Šéf zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na Twitteru pochválil italskou vládu za efektivní boj s koronavirem.

    „Italský lid a vláda podnikají odvážné kroky, aby zbrzdily postup koronavirové nákazy a ochránily tím svou zemi i celý svět,“ napsal šéf WHO. „Je to pravá oběť.“

Reklama

Hlavní zprávy