Hlavní obsah

Mamutím můstkem v Harrachově propadla rolba. A to byl konec někdejší slávy

 

Reklama

Kdysi věhlasný skokanský areál v Harrachově se rozpadá, hrozí mu zavření z bezpečnostních důvodů.

Článek

Největší můstek pro lety na lyžích, harrachovský mamutí můstek, na kterém v minulosti padaly světové rekordy, je už třetím rokem zavřený. Je možné, že už se na něm nikdy létat nebude.

Dění v Harrachově zmapoval časopis Reportér ve svém novém čísle, které vyjde v pondělí. Ukázku ze svých zjištění zveřejňuje již nyní ve spolupráci se Seznam Zprávy.

„Mamut je již zavřený, nyní to hrozí u středních můstků. Jsou v dezolátním stavu. Bez jistoty, že se budu moct podívat do očí rodičům a dětem, že je neposíláme do rizika, je musíme zavřít," říká Libor Varhaník, předseda správní rady Klasického areálu Harrachov, který můstky vlastní. „Ředitel areálu dostal pokyn, aby se udělaly opravy, pokud to je možné, a zachránila se aspoň tato sezona," dodává Varhaník.

Na středních můstcích (označovaných jako K40, K70 a K90) proběhnou nejnutnější opravy. Bez nich by tento sport v Česku fakticky skončil. Do havarijního stavu se dostaly kvůli zanedbané údržbě a minimálním investicím za posledních více než dvacet let, kdy je převážně spravovaly sportovní organizace – bývalé ČSTV a Svaz lyžařů ČR.

Areál skokanských můstků v Harrachově.

„My jsme dostávali velmi malé částky na to, aby tam bylo možné něco zásadního dělat. V zásadě jsme byli rozhodnutí to zavřít. Ale skokané a lidé okolo severské kombinace (skok a běh, pozn. red.) zevnitř svazu nám řekli, že by nám můstky chyběly a přišli bychom o celé ročníky dětí," říká prezident lyžařů Lukáš Sobotka.

Dva největší můstky, které jsou dominantou Harrachova, zůstanou dál ležet ladem. Na tom menším z nich se skákalo naposledy před šesti lety a na nejslavnějším mamutovi v roce 2014. Pak se do jeho shnilého bubnu (horní dřevěné části skokanského kopce), propadla rolba a to byl jeho konec. Milion korun na opravu po propadu rolby by se možná ještě našel, ale můstek potřebuje větší rekonstrukci, má-li se na něm někdy závodit. V Harrachově se totiž v minulosti létalo okolo dvou set metrů. Aby se však přiblížil nově rekonstruovaným můstkům v zahraničí, musel by být předělán na délky okolo 250 metrů. Taková přestavba by stála až ke 100 milionům a to může zaplatit jen stát.

Světové rekordy v Harrachově

Dvakrát v minulosti padl v Harrachově světový rekord: V roce 1980 A. Kogler doletěl na značku 176 metrů a v roce 1983 Pavel Ploc 181 metrů. V roce 1996 Rakušan Andreas Goldberger poprvé v historii v oficiálním závodě překonal v Harrachově magickou dvoustovku letem 204 metrů.

„Harrachov má dva turistické unikáty. Mumlavský vodopád a mamutí můstek, kterých je jen pět funkčních na světě. Doufám, že se celý skokanský areál podaří zachránit," říká starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Zástupci sportovních organizací nyní vidí jedinou reálnou šanci na záchranu mamuta v projektu státem financovaného národního sportovního centra, které by v Harrachově mohlo vyrůst. O projektu pro zimní sporty až za dvě miliardy korun bude rozhodovat ještě letos vláda. Jenže kolem Harrachova probíhá ještě jedna větší hra - o prodej rozsáhlých státních pozemků v centru střediska.

Reklama

Doporučované