Hlavní obsah

Manafort měl podle vyšetřovatelů tři pasy a miliony na účtě

Manafort tajil štědré odměny od JanukovyčeVideo: AP

 

Reklama

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort, obviněný ze spiknutí a finančních machinací, byl držitelem tří amerických pasů, měl na svých účtech miliony dolarů a udržoval styky s ruskými oligarchy.

Článek

Exmanažer Trumpovy volební kampaně Paul Manafort, obviněný mimo jiné ze spiknutí nebo finančních machinací, byl podle soudu držitelem tří amerických pasů, na účtě měl miliony dolarů a spolupracoval s ukrajinskými a ruskými oligarchy. Vyplývá to ze soudních dokumentů, do nichž nahlédla agentura Reuters.

Manafort spolu se svým kolegou Rickem Gatesem podle žaloby pracoval pro bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, svrženého při převratu v roce 2014, a štědré odměny tajil před daňovými úřady. Oba jsou v domácím vězení a soud jim odebral pasy.

Podle soudních spisů Manafort a Gates „měli vazby na ukrajinské a ruské oligarchy, od nichž inkasovali miliony dolarů“. O rozsahu Manafortova majetku nemají soudci ještě úplnou představu, vlastní prý účty na Kypru, karibských ostrovech, Seychelách a v Británii.

Manafort a Gates mají znovu stanout před washingtonským soudem. Rozhodovat se bude o definitivních podmínkách kauce, kterou v úterý soudkyně Deborah Robinsonová předběžně stanovila na deset milionů dolarů (220 milionů korun) pro Manaforta a pět milionů pro Gatese.

Donald Trump nařčení z jakéhokoliv zásahu Ruska do prezidentských voleb stále odmítá. Na svůj Twitter napsal, že k žádné tajné dohodě nedošlo a události zmiňované v souvislosti s Manafortem se staly dávno předtí, než přišel do volebního štábu.

Reklama

Doporučované