Hlavní obsah

Manažer z Čapího hnízda: Babišovi advokáti mě školili, co mám říkat policii

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Objekt, který dal Farmě Čapí hnízdo název. Kvůli dotacím poskytnutým na vybudování areálu je možné, že premiér Andrej Babiš půjde před soud.

Reklama

Někdejší člen širšího vedení farmy Čapí hnízdo přiznal, že u výslechů neříkal českým vyšetřovatelům ani detektivům OLAF celou pravdu. Nyní se rozhodl promluvit.

Článek

Jeden z očitých svědků budování farmy Čapí hnízdo, kvůli níž policie navrhla obžalovat z dotačního podvodu premiéra Andreje Babiše, se rozhodl zpochybnit své výpovědi poskytnuté vyšetřovatelům v letech 2017 a 2018.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někdejší manažer z širšího vedení Babišova rekreačního a kongresového komplexu pro Seznam Zprávy přiznal, že u výslechů neřekl českým policistům ani detektivům z evropského vyšetřovacího úřadu OLAF na jejich otázky celou pravdu.

„Říkal jsem, jak věci byly a vypadaly na papíře, ne jak byly ve skutečnosti,“ uvedl reportérovi. „Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem, tak tu druhou část jsem neřekl,“ vysvětlil na příkladu, že ve výpovědích třeba úmyslně zamlčel, kdo je skutečným majitelem Čapího hnízda.

Popsal také, jak na něj před výslechy naléhali advokáti Agrofertu a Andreje Babiše. Dále řekl, že na výslechy ho vždy advokáti připravovali a že ho ovlivňovali, co má vyšetřujícím orgánům říkat.

„Před výslechem mi doporučili, abych byl rozumný,“ uvedl manažer, který působil na Čapím hnízdě právě v čase, kdy farma u Olbramovic na Benešovsku čerpala padesátimilionovou evropskou dotaci. Kvůli ní by nyní mohli být Andrej Babiš spolu s manažerkou Agrofertu Janou Mayerovou (Nagyovou) postaveni před soud.

K němu by byl manažer s největší pravděpodobností jako svědek předvolán. Seznam Zprávám řekl, že by soudci na rozdíl od výslechu sdělil věci podle celé skutečnosti. Redakce nynější manažerovo svědectví ověřila podle dokumentů z vyšetřování nebo z jeho komunikace s advokáty.

Před výslechem mi doporučili, abych byl rozumný. Říkal jsem, jak věci byly a vypadaly na papíře, ne jak byly ve skutečnosti.
bývalý manažer Farmy Čapí hnízdo

Manažer nově promluvil o věcech kolem Čapího hnízda a vyšetřování pod podmínkou, že nebude prozrazena jeho identita. Redakce na tohoto muže narazila při prověřování jiné kauzy, a to deníku Jaroslava Faltýnka. Manažer totiž znal detaily některých zakázek, které se této věci a Jaroslava Faltýnka týkaly.

Jako důvod, proč chce ve věci Čapího hnízda zůstat v anonymitě, uvedl manažer obavy z potíží, které by mu podle něj ze strany Andreje Babiše a jeho právnického a bezpečnostního týmu hrozily při otevřeném vystoupení. „Pořád si mě pracovně hlídají. Mám rodinu a mám děti,“ uvedl.

Obavami z vlivu a moci premiéra vysvětluje také to, proč neříkal celou pravdu rovnou vyšetřovatelům při výslechu. Nyní však tvrdí, že obavy z Babiše nahrazují jiné – z toho, že může být jako svědek předvolán před soud. A tam prý lhát nechce.

„Člověk si uvědomuje, že když jim nevyhoví, bude mít problémy. Takže ve chvíli, kdy bych nevypovídal tak, jak jsem měl vypovídat, to znamená být strohý v odpovědích a nekomentovat nic jiného, než je potřeba, je otázka, co by se stalo,“ uvedl manažer. „Člověk sice může změnit výpověď. Ale ptám se na ten konec – kdy to je? Ale já mám hroznou obavu,“ líčí své rozpoložení.

Redakci popsal zcela konkrétně dvě schůzky s Babišovým advokátem Josefem Bartončíkem či právníky Agrofertu Václavem Knotkem a Alexejem Bílkem. Jedna se konala před výslechem u detektivů OLAF, druhá před výslechem u českých vyšetřovatelů.

Manažer je charakterizoval tak, že šlo o jakousi „secvičnou“. „Tři hodiny jsme seděli v nějaké pražské advokátní kanceláři. Byli tam právníci od pana Bartončíka, Josef tam byl myslím osobně. Byl tam i pan Bílek a další lidé. A de facto jsme procházeli okruh otázek. Protože oni otázky měli, zřejmě z předchozích výslechů,“ uvedl.

Seznam Zprávy schůzky s detaily přiblíží v další reportáži.

Člověk si uvědomuje, že když jim nevyhoví, bude mít problémy. Takže ve chvíli, kdy bych nevypovídal tak, jak jsem měl vypovídat, to znamená být strohý v odpovědích a nekomentovat nic jiného, než je potřeba, je otázka, co by se stalo.
bývalý manžer Farmy Čapí hnízdo

Nová svědectví manažera se týkají padesátimilionové dotace na Čapí hnízdo a také další vyšetřované kauzy, v níž jde o podezření z daňového podvodu souvisejícího s nákupem reklamy na Babišově středočeské farmě.

V dokumentech z vyšetřování Seznam Zprávy dohledaly, že manažer skutečně na otázky související s tím, kdo je majitelem Čapího hnízda, původně do protokolů vypověděl, že buď neví, nebo že si nepamatuje. V kauze daňových podvodů zatím před vyšetřovateli nevypovídal.

Nadto má redakce k dispozici e-mailovou komunikaci a zprávy z aplikace WhatsApp, kde si manažer a advokát Agrofertu Václav Knotek schůzky před výslechy domlouvali.

Foto: Seznam Zprávy

Komunikace manažera s Václavem Knotkem o schůzkách před výslechy.

Z těchto záznamů pak plyne další zjištění: Advokáti manažerovi jeho vystoupení před vyšetřovateli finančně vyrovnali.

„Nemohli bychom naprosto oficiálně vyfakturovat odměnu za poradenské služby?“ píše v jedné z e-mailových zpráv advokát Václav Knotek, když mu manažer vyčísloval cestovní náklady na svědectví.

„Vyúčtujte nám svoje služby, cesťák je váš náklad,“ píše také Václav Knotek v komunikaci vedené v aplikaci WhatsApp.

Svědek tvrdí, že mu pak Agrofert zaplatil formálně jako poradenskou službu dvakrát 12 tisíc korun.

Foto: Seznam Zprávy

Komunikace manažera s Václavem Knotkem o tom, jak vyrovnat účast na výslechu.

„Secvičné“ schůzky s bývalým manažerem Čapího hnízda advokáti na dotaz Seznam Zpráv s výjimkou Václava Knotka výslovně nepopřeli.

„Já si tu situaci nevybavuji, protože jsou to čtyři roky zpátky. A jak jistě chápete, jsem vázán mlčenlivostí a nevím, o koho mělo jít, a neřeknu vám k tomu nic,“ sdělil redakci advokát Josef Bartončík, jehož advokátní kancelář zastupuje trestně stíhaného Andreje Babiše v případu dotačního podvodu.

„Jako advokát se nemůžu k záležitostem naší praxe nijak vyjadřovat. Popírám ale, že by někdo někoho instruoval,“ řekl pak Václav Knotek. Původně uvedl, že redakci věc objasní na osobní schůzce, ale poté se zcela odmlčel.

Advokát Alexej Bílek snahu Seznam Zpráv o kontakt vůbec nevyslyšel. Nereagoval ani na pokusy o telefonickou komunikaci ani na zaslané SMS zprávy.

+10

Obviněný premiér Andrej Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem projektu Farmy Čapí hnízdo dělo cokoli nezákonného. Policie ho podezřívá, že pro farmu požádal o dotaci určenou pro malé a střední podniky a zatajil, že za projektem stojí jeho obří holding Agrofert.

Případ nyní čeká na verdikt pražského městského státního zástupce Jaroslava Šarocha, který vyšetřování českých úřadů dozoruje. Termín, kdy rozhodne, zda má, či nemá být předseda vlády Babiš ve věci postaven před soud, stanovilo Vrchní státní zastupitelství jako dohledový orgán do 31. srpna.

O případ už projevil zájem nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

„Já se hodlám zajímat o časový průběh té věci,“ řekl Stříž s tím, že se však nebude žalobce Šarocha tázat, jak rozhodne. „Ale prostřednictvím vedení Městského státního zastupitelství v Praze bych chtěl znát alespoň přibližný termín nebo harmonogram, jak bude přípravné řízení skončeno,“ uvedl Stříž.

Případu se budeme detailně věnovat v dalších textech.

Reklama

Doporučované