Hlavní obsah

Manažeři ČEZ míří na výslech. Případ temelínského meziskladu jde do finále

Případ kontroverzního tendru na temelínský mezisklad míří do finále.

 

Reklama

Policie už podruhé vyšetřuje zakázku, za kterou ČEZ dostal od antimonopolního úřadu pokutu 390 tisíc korun.

Článek

Znovu otevřené vyšetřování zakázky na mezisklad vyhořelého paliva pro temelínskou jadernou elektrárnu míří po dvou a půl letech ke konci.

Jihočeská kriminálka, která kauzu řeší poté, co případ už jednou odložili detektivové protikorupční centrály, vyslýchá tento týden manažery z představenstva polostátní firmy ČEZ, jež tendr schválilo.

Seznamu to řekl důvěryhodný zdroj blízký vedení ČEZ.

V současnosti jsou v představenstvu stále tři členové, kteří v něm působili v době, kdy ČEZ smlouvu uzavřel.

Patří k nim i dnešní generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Sám sice na otázku Seznamu ohledně výslechu neodpověděl, ale ani přes mluvčího informaci nepopřel. Vzkázal, že se k vyšetřování nemůže vyjadřovat.

„Pokud jde o aktuální stav v uvedené věci (policejního vyšetřování – pozn. red.), pak nejsme oprávněni informace poskytovat,“ uvedl pak za Daniela Beneše mluvčí společnosti Ladislav Kříž s tím, že manažeři byli vyslechnuti už jednou, když policie s vyšetřováním začínala.

Zaplatili třikrát víc

Zakázku na mezisklad získala v roce 2008 společnost CEEI s utajenými vlastníky v Lichtenštejnsku. Od ČEZu vyinkasovala jednu a půl miliardy korun – asi třikrát tolik, co měl ČEZ původně v plánu zaplatit, jak v roce 2009 potvrdil MF DNES tehdejší výrobní ředitel Vladimír Hlavinka. Podle něj měla být cena do 700 milionů korun.

Ředitel Beneš, který tehdy smlouvu spolupodepisoval, si za rozhodnutím stojí. „Rozhodovalo o tom představenstvo i dozorčí rada. Bylo to správné a také nutné rozhodnutí, proto jsem ho také nakonec podepsal. Měli jsme v té době velké problémy s palivem a museli jsme urychlit, kdy bude mezisklad hotový. Na cenu jsme měli analýzy, že je v pořádku,“ řekl po znovuotevření policejního vyšetřování týdeníku Respekt.

ČEZ dostal od ÚOHS za tendr pokutu 390 tisíc korun. Podle závěrů úřadu měl společnost CEEI ze soutěže vyloučit, protože nesplnila potřebnou kvalifikaci. Například nedoložila, že v pěti letech před temelínskou zakázkou postavila jiný sklad.

Lobbista ze Sněmovny

O to, že policie začala případ meziskladu znovu vyšetřovat, se postaral soudní spor mezi někdejším poslancem Jiřím Kovářem a manažerem CEEI Martinem Peterem.

V rámci sporu soud zkoumal i temelínský tendr a soudkyně Jana Miklová popsala, jaký měl někdejší politik na zakázku vliv.

„Nerozpornou se jeví verze, že to byl Kovář, který coby lobbista zajistil CEEI dotyčnou zakázku. Zní to věrohodně a bylo prokázáno, že jako šedá eminence v pozadí se účastnil všech důležitých schůzek," uvedla soudkyně.

Čekání na posun

Po znovuotevření případu avizovalo státní zastupitelství, že vyšetřování se potáhne. A to především kvůli informacím, které museli policisté shánět v rámci právní pomoci ze zahraničí.

Podle informací Seznamu však detektivové koncem loňského roku získali všechny potřebné podklady a opětovné vyslechnutí manažerů ČEZ je tak jedním z posledních kroků.

Žalobkyně Petra Ullrichová, která má kauzu na starosti, nechtěla případ komentovat.

„Nedošlo k výraznému posunu, trestní řízení se i nadále nachází ve stádiu prověřování. Z tohoto důvodu nebudou poskytovány žádné bližší informace,“ napsala Seznamu.

Reklama

Doporučované