Hlavní obsah

Řízené podvody za 30 milionů, a přece soud ještě zmírnil tresty. Do vězení nepůjde nikdo

Jednou z obžalovaných je také Ivana Salačová známá z kauzy Davida Ratha.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrchní soud v Praze rozhodoval o odvolání proti rozsudku Městského soudu v Praze, který padl před rokem.

Článek

Vrchní soud rozhodl po několikadenním jednání případ jednoho z největších podvodů při zadávání veřejných zakázek.

Soud potvrdil původní verdikt městského soudu, že nikdo z obžalovaných nepůjde do vězení. Vynesl jen podmíněné tresty. Navíc oproti původnímu verdiktu zrušil některým z obžalovaných tresty peněžité.

Odvolací soud zmírnil původní trest pěti z celkem patnácti obžalovaných. Platí tedy podmínka i pro Ivanu Salačovou, která vystupuje v pozici spolupracující obžalované v kauze exhejtmana Davida Ratha.

Mezi ty, kterým byl trest zmírněn, patří mimo jiné Jiří Pilský, aktér mediálně proslulé karlovarské losovačky. Právě on patří k těm obžalovaným, jimž soud ponechal podmíněný trest, ale zrušil jim peněžitou sankci.

Jak probíhala karlovarská losovačka, se podívejte ve videu.

Odvolání státního zastupitelství, které požadovalo tvrdší tresty, odvolací soud zamítl.

Přitom už verdikt prvoinstančního soudu byl pro všechny zainteresované velkým překvapením. I přes vysokou způsobenou škodu a velkou společenskou nebezpečnost trestné činnosti totiž dostali obžalovaní jen podmíněné tresty.

Verdikt zdůvodnil tím, že od trestné činnosti uplynula dlouhá doba a obžalovaní od té doby žijí řádným životem. Na druhou stranu všem obžalovaným uložil vysoké pokuty – nyní však zrušené.

V kauze podvodných losovaček hrál podle obžaloby zásadní roli počítač. V něm byl nainstalovaný program, který měl náhodně vybírat vítěze výběrových řízení. Jenže program byl podle obžaloby upraven tak, že vybíral předem domluvenou firmu.

Podle policie to mohla skupina udělat až ve čtyřiceti případech, obžaloba ale obsahuje jen jedenáct skutků, k nimž získala důkazy.

Obžalovaní měli způsobit škodu třicet milionů korun. Další škodě ve výši 880 milionů prý zabránila policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované