Hlavní obsah

Manažerovi, který pracoval pro Fica, se vzdaluje místo ve vedení dopravního podniku

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Část koalice nesouhlasí s tím, aby se Matej Augustín stal členem představenstva DPP.

Reklama

Mateje Augustína navrhuje radní za Spojené síly pro Prahu, nemá však dostatečnou podporu u politiků zbývající části koalice v Praze.

Článek

Slovenskému manažerovi Mateji Augustínovi se komplikuje cesta do představenstva pražského dopravního podniku.

Muž, jehož kariéra je mimo jiné spojená i s érou bývalého slovenského premiéra Roberta Fica, nemá – jak zjistil Seznam – dostatečnou podporu u politiků současné koalice v Praze.

Matej Augustín je nominantem Spojených sil pro Prahu. Jak popisují zástupci koalice, do představenstva ho chce náměstek primátora Petr Hlubuček.

Pražský primátor Zdeněk Hřib však už uvedl, že zástupci jeho strany Pirátů nebudou hlasovat pro nikoho, kdo neprošel výběrovým řízením, a to Matej Augustín neprošel.

Ani náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), který je zároveň předsedou dozorčí rady dopravního podniku, v tuto chvíli nepočítá, že by slovenský manažer v představenstvu usedl.

„Za mne nemá pan Augustín podporu a nyní nechystám na program jednání dozorčí rady tento bod zařazovat,“ napsal Seznamu Scheinherr.

„Věc stále není rozhodnuta,“ uvedl pak radní Spojených sil pro Prahu Petr Hlubuček, když se ho Seznam ptal, jestli o Augustínovi bude už tento týden hlasovat dozorčí rada dopravního podniku.

Matej Augustín se nechce ke své budoucnosti v tuto chvíli vyjadřovat.

„Zeptejte se na to členů dozorčí rady, já se nechci vyjadřovat k něčemu, o čem nevím, zda k tomu vůbec dojde,“ řekl Augustín.

Augustín se už byl představit i zastupitelům ze Spojených sil pro Prahu. Část politiků říká, že je schopný manažer a má silný životopis.

V něm Augustín uvádí, že je energický a inovativní odborník. A že má dlouholeté zkušenosti ve finančních institucích, bankovnictví a železničním sektoru.

V éře Ficovy vlády vedl Augustín státní železniční společnost Cargo Slovakia. Za jeho působení se v roce 2009 podle zpráv médií dostal tento dopravce do ztráty 127 milionů eur. V první polovině roku 2010, než byl odvolán, pak vykázala firma Cargo Slovakia ztrátu 36,3 milionu eur.

Primátor Hřib uvedl, že Piráti mají pochybnosti právě kvůli jeho působení v této železniční společnosti.

Za Ficovy vlády se v roce 2013 stal Augustín hlavním státním poradcem na slovenském úřadu vlády. Měl na starosti vyhodnocení strategických investic a přípravu podnikatelských plánů.

Jenže některým členům dozorčí rady pražského dopravního podniku se jeho minulost příliš nezdá.

Podle informací Seznamu Augustín – aby politiky uklidnil – předložil čestné prohlášení, v němž uvádí, že se s Robertem Ficem viděl jednou v životě.

Reklama

Doporučované