Hlavní obsah

Manchester United a Liverpool. Česká brankářská škola boduje v Anglii

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Matěj Kovář během předzápasové rozcvičky v tréninkovém úboru slavného Manchesteru United.

Reklama

Článek

Nadějnými českými brankáři se to na britských ostrovech v současnosti jenom hemží, všímá si podcast Angličan. Kteří čeští legionáři aktuálně hájí prostor mezi třemi tyčemi v Anglii a proč je tam česká brankářská škola úspěšná?

Ačkoli se Jiří Hošek, autor Angličana, právě profesně vzdělává za Atlantikem, vysílání podcastu pokračuje a ani jeho nejnovější epizoda se neobešla bez pravidelné rubriky Bramborový salát o českých zástupcích v Premier League. V ní se tentokrát posádka ve studiu zaměřila na konfrontaci Manchesteru United s londýnskými Hammers, v jejichž základní sestavě již tradičně nechyběli ani Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Ti se na hřišti statečně postavili i hvězdnému Cristianu Ronaldovi.

Vyrovnané utkání spělo do remízového konce, jenže proti dělbě bodů byl střídající Jesse Lingard, ofenzivní záložník hájící barvy Manchesteru United, který svou technickou trefou poslal hosty v samotném závěru do vedení 2:1. Kladiváři zápas nevzdali a po nastřelené ruce Luka Shawa, levého obránce hostí, nařídil zkušený sudí Martin Atkinson pokutový kop pro West Ham. Na trávník vzápětí vyběhl střídající hráč se záměrem vyrovnat: Mark Noble, 34letý matador ve službách Hammers. A jak to dopadlo? Brankář De Gea vyčaroval učebnicovou robinzonádu a rozradostnil protilehlý sektor fanoušků hostí.

„Takový krok se může trenérovi vždycky vymstít. Vystřídat fotbalistu, byť sebezkušenějšího, na rozhodující pokutový kop, to je pokaždé hra na vysoké riziko. Zase na druhou stranu, kdyby to Noble proměnil, bude to považováno za husarský kousek. Mark Noble je skutečnou legendou klubu a kouč domácích David Moyes jednoduše uvěřil, že unese to těžké břímě a penaltu s přehledem promění. De Gea se po jeho nejistém kopu vrhl výtečně, a to hlavně s přihlédnutím k faktu, že penalty obecně moc chytat neumí,“ říká v podcastu Jakub Podaný, donedávna prvoligový fotbalista, který prošel týmy Sparty, Teplic, Dukly, Bohemians nebo Jablonce.

Angličan se tentokrát zaměřil i na početné zastoupení českých brankářů v rámci anglické profesionální scény. „Ono se to nezdá, ale v anglických klubech jich působí poměrně dost. Česká brankářská škola má na britských ostrovech jistou tradici. Namátkou bychom mohli zmínit Luďka Mikloška, Jana Stejskala nebo Pavla Srnička, později se objevil třeba Jan Laštůvka. A samozřejmě především Petr Čech,“ vykopává téma Jaromír Bosák, který v aktuálním vydání Angličana zaskakuje za Jiřího Hoška v moderátorském křesle.

Takový Matěj Kovář, pro mnohé Čechy stále relativně neznámé jméno, se v týdnu dokázal probojovat na lavičku Rudých ďáblů pro zápas v prestižní Lize mistrů. Přihlížel tak úvodní brance spoluhráče Cristiana Ronalda a senzačnímu obratu domácích Young Boys Bern. V mládeži Manchesteru United aktuálně působí i další dva čeští brankáři Ondřej Mastný a Radek Vítek. Pod záštitou konkurenčního Liverpoolu zase nakukuje do dospělého fotbalu i Vítězslav Jaroš, který aktuálně úspěšně hostuje v první irské lize.

Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv, v této souvislosti vyzdvihuje jméno Luďka Mikloška. „Díky jeho aktivitě v rámci Sport Investu, sportovní agentury zastupující české sportovce, je jistě celý proces transferů o něco hladší, nicméně tím bych nechtěl podrývat nesporné kvality zmiňovaných brankářů. Klíčové je, aby využili svých příležitostí, kterých v těch největších klubech rozhodně nebude mnoho.“

„Zkušenosti získané na trénincích třeba s Cristianem Ronaldem jsou jistě k nezaplacení, ale prorazit do A-týmu Manchesteru United přes neuvěřitelnou konkurenci je tak obtížné, že se to zpravidla jen tak někomu nepodaří. Nicméně vidíme například na Jindrovi Staňkovi, plzeňské brankářské jedničce, který se nakonec neprokousal do áčka Evertonu, že mu i to jeho někdejší působení v ostrovním fotbale do kariéry mnohé dalo. Z hlediska vývoje je působení v anglickém velkoklubu výtečná zkušenost, jen jde o to, aby potom pravidelně chytal,“ dodává postřeh z praxe Podaný.

„Pak tu máme brankáře řekněme ze střední generace, jakými jsou Marek Štěch, Václav Hladký nebo Tomáš Holý, kterým se v Anglii dlouhodobě daří, byť se nejedná o nejsledovanější soutěž Premier League. Poslední dva zmínění jsou v současnosti jedničkou a dvojkou v třetiligovém Ipswichi – a z této adresy by je zpět do české Fortuna ligy v následujících letech nejspíš nikdo nedostal. Ať už jde o sportovní zázemí, fotbalovou kvalitu, nebo finanční podmínky, anglický profesionální fotbal (rozumějme od 4. ligy výš) splňuje ta nejpřísnější kritéria. Karel Tvaroh, který to prostředí v Anglii sám zažil, by jistě potvrdil, že svých hráčů si tam fanoušci váží o poznání více než u nás v Česku,“ konstatuje Bosák.

Angličan rozebírá také finanční kolaps druholigového Derby County, které v současnosti trénuje Wayne Rooney, analyzuje rozličné výkony anglických velkoklubů na půdě pohárové Evropy a všímá si ohromné vítězné síly znovu rozjetého Liverpoolu. A jak si vedli Vladimír Coufal s Tomášem Součkem v dresu Hammers proti Cristianu Ronaldovi? To se dozvíte v nové epizodě Angličana! Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované