Hlavní obsah

Mandarinkový ráj. Malá země hlásí rekordní sklizeň oblíbeného vánočního ovoce

Podívejte se na mandarinkové žně, které zažívá kavkazské pobřeží u Černého moře.Video: Eva Krchová, Reuters

 

Reklama

Hraniční přechod mezi Ruskem a Abcházskou republikou zaplavili farmáři, prodávající nebývale bohatou předvánoční úrodu.

Článek

Abcházští úředníci tvrdí, že místní zemědělci letos před Vánoci sklidili 30 000 tun mandarinek, tedy dvakrát více než v loňském roce. Farmáři doufají v oživení místního zemědělství.

„Letošní bohatá úroda neznamená, že se všichni staneme milionáři, ale aspoň nám to cinkne nějakou korunu,“ citovala místní farmářku Irinu Kobaliaovou agentura Reuters.

Citrusové plody jsou jedním z nejziskovějších exportních výrobků Abcházie, která se v roce 2008 jednostranně odtrhla od Gruzie. Letošní bohatou sklizeň předcházel slabší loňský rok, kdy ovocné stromy napadli škůdci. Hmyz zničil polovinu úrody a zemědělci přišli o velkou část svého příjmu. Letos ale farmáři nestíhají úrodu sklízet. Jedním z důvodů aktuální úspěšné sklizně je i loňský postřik pesticidů zemědělských plantáží, který zamezil dalšímu napadení stromů škůdci.

„Je to moje první návštěva a myslím si, že je zde mandarinkový ráj. Je nemožné si mandarinky nekoupit. Jsou neodolatelné. Velmi chutné, sladké a přírodní,“ cituje Reuters jednu ze zákaznic Valentinu Judinovou.

I přestože jsou místní mandarinky malým dovozním procentem pro ruský trh, tak je tento citrusový plod vítaným vývozním zbožím pro abcházské farmáře, a to zejména nyní před vánočními svátky.

Reklama

Související témata:

Doporučované