Hlavní obsah

Manévry na levici: KSČM i ČSSD ztrácí, Dolejš volá po kooperaci

Foto: ČSSD

ČSSD vsadila v krajských volbách na tvář svého předsedy Jana Hamáčka, který v současnosti patří k nejpopulárnějším tuzemským politikům. Strana plánuje na své kandidátky oslovit nestranické osobnosti, aktivisty i odboráře.

Reklama

ČSSD a KSČM. Musejí přijít se změnou, jinak jim hrozí vypadnutí ze Sněmovny. Nahlas se o jejich spolupráci zatím nemluví, situaci může změnit komunistický sjezd a nástup radikálního křídla k moci v rudé straně.

Článek

Od politického středu napravo se to mezi stranami začíná hemžit různými deklaracemi o spolupráci a spojenectví pro sněmovní volby v roce 2021. Co na levici?

Někteří politologové doporučují kooperaci hnutí ANO s ČSSD. Jejich senátoři už spojili síly v Senátu, když oranžoví senátoři – po volbách zůstali jen tři – vstoupili do klubu ANO. Další spolupráci, na předvolební úrovni, však protagonisté obou stran nyní odmítají.

Do hry se naopak dostává spolupráce mezi sociální demokracií a zelenými, jejichž spojenectví se ukázalo jako fungující v krajských volbách. „Tento týden jsme dostali oficiální pozvánku k jednání, což přijímáme,“ řekla Seznam Zprávám spolupředsedkyně zelených Magdalena Davis.

V kuloárech Lidového domu se navíc podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení strany se zájmem pozoruje, co se bude dít v KSČM.

Schovejte rudou značku

Komunisté ve volbách propadli a na listopadovém sjezdu se očekává střet umírněného s radikálním křídlem o vedení partaje. V případě vítězství takzvané tvrdé linie nelze vyloučit štěpení rudé strany či odluku umírněných členů, kteří by pak mohli kandidovat jako nestraníci za jiné levicové projekty – třeba právě ČSSD.

Poslanec Jiří Dolejš patří k umírněnému křídlu KSČM, které by se podle něho mělo chopit vedení strany po předsedovi Vojtěchu Filipovi. Zatím nechce spekulovat, co by nastalo, kdyby se do popředí dostali politici typu Josefa Skály.

„Bude to soutěž bez Filipa, bude to o tom, jestli půjdeme vpřed, nebo vzad. Měli bychom vykročit kupředu, nesmíme přešlapovat, a už vůbec se neobracet k minulosti a vzývat normalizační časy. To by nám stačilo horkotěžko k dotaci od státu z hlediska procent ve volbách. Snění starších lidí o časech před rokem 1989 nepomůže straně ani za mák. Mládí by mělo dostat šanci,“ řekl Dolejš Seznam Zprávám.

Když se má podívat směrem ke sněmovním volbám, vzpomene si na projekt z období federálního Československa. Je přesvědčený, že KSČM by pomohlo, kdyby zakryla svou komunistickou značku.

„O této taktice léta letoucí uvažujeme, máme v hlavě stále Levý blok z roku 1992. Samozřejmě doba tehdy byla jiná, i teď je to určitě téma. Bavili jsme se o tom i na posledním výkonném výboru strany,“ uvedl Dolejš s odkazem na příklady v zahraničí.

„Je to taktika, která se využívá v zahraničí, ve Španělsku to byla Sjednocená levice pod názvem Izquierda Unida. Komunisté v tom byli zakomponováni, ale navenek to tak nekřičelo. Je to taktika, na kterou potřebujete mít dobré osobnosti, bez nichž by to byla pouhá potěmkináda,“ dodal.

Spolupráci se sociální demokracií před sněmovními volbami je podle něho spíše utopická, nikoliv však pro komunální volby.

„Přece jen tu existují historické konotace kolem sbližování a spojování těchto dvou stran, sociální demokraté navíc mají platné Bohumínské usnesení. Umím si to ale představit jako možnost pro komunální volby v roce 2022. Pro ty příští parlamentní volby budou obě strany řešit, jak přilákat osobnosti a s jakou fasádou do voleb půjdou. My se potřebujeme vymanit z ideologického ghetta,“ dodal poslanec.

Hejtman příkladem

Sociální demokraté volají po spolupráci na levici s demokratickými stranami, nahlas se o spolupráci s případnými odpadlíky od komunistů nemluví.

„Obecně lze říci, ze by bylo samozřejmě lepší, kdyby byla demokratická levice sjednocena, a nikoliv rozdrobena,“ řekl redakci šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Jsem příznivcem levicové kooperace, sám jsem do Senátu kandidoval s takovou podporou stran včetně odborů. Je to jediná šance do budoucna. Nemusí jít jen o strany, ale i občanské aktivisty či odboráře,“ přidává se i místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Za příklad oranžoví dávají pardubického hejtmana Martina Netolického, který uspěl s projektem 3PK – spojil kandidáty ČSSD a hnutí Společně pro kraj.

„Otevřená kandidátka Martina Netolického sociální demokracii ukázala možnou cestu. Potřebuje občanskou společnost a odbornou veřejnost blízkou ČSSD. Debata se zelenými je rovněž namístě. Musíme brát tam, kde je ještě místo, protože značná část prostoru vlevo od středu je u hnutí ANO, nebo nechodí k volbám,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda strany a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Co ho překvapilo, bylo rozhodnutí senátorů sociální demokracie vstoupit po volbách do klubu ANO. „Vedení ČSSD o tom nevědělo. Nemyslím si, že koalice s hnutím ANO by byla správná varianta, budeme se o tom všem bavit i s ohledem na blížící se sněm,“ dodal šéf Černínského paláce s tím, že ČSSD by se neměla automaticky vzdávat své značky: „Nestydím se za to, že jsem sociální demokrat. Tato strana tady má stále místo, chce to jen více a jednodušeji veřejnosti vysvětlovat.“

Reklama

Doporučované