Hlavní obsah

Manévry v ODS: Na spravedlnost Blažek, Benda by mohl jít do čela klubu

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Petr Fiala a Pavel Blažek se v září setkali s prezidentem Milošem Zemanem, který se zrovna vrátil z hospitalizace v ÚVN.

Reklama

V povolebním vyjednávání byl jako možný ministr spravedlnosti nejčastěji zmiňován matador Marek Benda. Seznam Zprávy ale zjistily, že ODS nakonec zvažuje jiného kandidáta - exministra Pavla Blažka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vítězný koaliční tábor piluje vládní sestavu. Jedním z ministerstev, o jehož personálním obsazení není zatím rozhodnuto, je rezort spravedlnosti.

Ministerstvo vnitra má získat do portfolia hnutí STAN a jeho předseda Vít Rakušan a podle zvyklosti by tak Ministerstvo spravedlnosti mělo připadnout „tomu druhému“ ve vládním táboře - v tomto případě stranám z koalice Spolu.

Hlavním zájemcem je nyní ODS, lidovci ani TOP 09 tento úřad nemají ve svých hlavních prioritách. Jako možný kandidát byl po volbách nejčastěji zmiňován zkušený poslanec Marek Benda.

Jako jasný favorit se jevil zvláště ve chvíli, kdy kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) oznámil, že předsedkyní dolní komory se má stát šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, a bylo tak jasné, že občanští demokraté tento post obsazovat nebudou.

Jenže situace se podle zjištění Seznam Zpráv zašmodrchala.

Benda je zkušený legislativec, kterému vyhovuje zejména sněmovní prostředí. Z toho důvodu by měl zůstat v dolní komoře a stát se předsedou poslaneckého klubu ODS, který čítá 34 zákonodárců. Díky této funkci by se stal členem předsednictva ODS a dostal se tak do nejužšího vedení budoucí hlavní vládní strany.

„Kam mě Petr Fiala postaví, tam budu stát,“ řekl Benda Seznam Zprávám na dotaz ohledně aktuální situace kolem postů.

Spolu za Zemanem

Podle zdrojů Seznam Zpráv v ODS nyní zvažují jako možného ministra Pavla Blažka. Ten už post ministra spravedlnosti jednou zastával - a právě zkušenost z působení ve vládě Petra Nečase ho pojí s Petrem Fialou.

Oba muži jsou dlouholetí spojenci také z brněnské ODS. Mimochodem: V roce 2013 Fiala vstoupil do ODS v Blažkově domovském sdružení Brno-střed. Blažek navíc funguje jako jakási spojka Petra Fialy na Hrad - letos v červnu i září to byl právě on, kdo Fialu doprovodil na jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„Pokud si mě Petr Fiala vybere jako kandidáta na ministra spravedlností, jsem připraven se této funkce ujmout,“ komentoval situaci kolem vládního angažmá Blažek. Tiskový mluvčí Petra Fialy nechal dotaz Seznam Zpráv bez reakce.

Reklama

Doporučované