Hlavní obsah

Policie obvinila dvě ženy z ovlivňování voleb, při jejich opakování na ně mají přesto znovu dohlížet

Reportáž z Chlístovic, kde se budou opakovat kvůli manipulování s hlasy komunální volby.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Volby se v obci Chlístovice budou opakovat na konci ledna. Obviněné ženy ve volební komisi ale zůstanou.

Článek

Případ ovlivnění loňských komunálních voleb v obci Chlístovice na Kutnohorsku má další pokračování.

Krajský soud rozhodl, že tu došlo k manipulacím s hlasováním a tak nechal volby zopakovat. Teď kvůli tomuto případu policisté obvinili dvě členky volební komise.

„Bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob jako obviněných,“ řekla Seznamu mluvčí středočeské policie Vendulka Marečková.

Podle jejích slov je policisté stíhají pro trestný čin maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Hrozí jim od šesti měsíců do tří let vězení.

Starosta Chlístovic Jaroslav Douda potvrdil, že policisté stíhají dvě členky volební komise. „Máme potvrzené, že obviněny jsou. Tento týden by měly jít ještě k výslechu,“ prohlásil Douda.

Volby v obci vyhráli komunisté. Podle verdiktu krajského soudu mělo dojít k manipulaci, když tyto členky komise objížděly voliče s přenosnou schránkou.

Soud pak prokázal, že až devět lidí vůbec nehlasovalo. I když podle seznamu voličů měli svůj hlas odevzdat do volební urny. Jedna z členek komise připustila, že za dvě voličky odvolila. Tyto ženy následně potvrdily, že ale u voleb nebyly.

Ve volební komisi ženy zůstanou

Někdo se podle soudkyně Věry Šimůnkové rovněž snažil ovlivnění voleb zakrýt. Vzniklo několik verzí vyplněných seznamů voličů.

Na jednom z nich byla i žena, která zemřela už před dvaadvaceti roky. Objevila se v něm i další žena, kterou rodina měsíce neviděla a pátrá po ní marně policie.

„Nezákonnost dosáhla takové intenzity, že zatemnila průběh hlasování a výrazně zpochybnila výsledek hlasování, neboť k uvedenému nezákonnému jednání došlo přinejmenším s vědomím členek okrskové volební komise,“ uvedla Šimůnková.

Volby v obci se budou opakovat na konci ledna. Podle starosty však obviněné ženy budou dále dohlížet na průběh voleb.

„Volební komise nebyla zrušena a ji zrušit nemůžu. Ty dvě členky tam budou také,“ doplnil Douda.

Reklama

Doporučované