Hlavní obsah

Manipulátoři koronavirové pandemie. Kterým zemím nesedí počty?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Důvěřuj, ale prověřuj. Dlouho byla v hledáčku hlavně Čína, pozornost se však stáčí i k dalším zemím. Krom toho, že zájem světa se těmto státům nelíbí, mají společné ještě jedno – tvrdí, že zaručeně nelžou.

Článek

Každá země má jiný systém na počítání nemocných a mrtvých: některé nepočítají pacienty bez příznaků, jiné do svých statistik evidují jen pacienty zemřelé v nemocnicích. Okolnosti okolo sčítání by ale měly sedět, jinak vzbudí pozornost nejrůznějších organizací a novinářů. Jako se tomu stalo v následujících případech.

Spojené státy

Úkol vědecké pracovnice Rebekah Jonesové byl jasný. Vytvořit datový portál zahrnující data o šíření covid-19 na Floridě. Mimo to její zásluhou existují dvě dvoujazyčné aplikace, čtyři dashboardy a šest datových map o 32 proměnných a půl milionu řádků dat. Její práce měla napomoci vědcům v orientaci v koronavirové situaci v reálném čase. Namísto ovací nebo zaplacených přesčasů ale přišel vyhazov. A důvod?

Odmítla zmanipulovat data. „Pracovala jsem na tom sama, šestnáct hodin denně po dobu dvou měsíců, většinu času mi nikdo nezaplatil a po téhle události pravděpodobně ani nikdy zaplaceno nedostanu,“ napsala ve svém e-mailu pro US Today Network, kterému se se svou zkušeností svěřila.

Za prvním vyhazovem přišel další, tento týden přišla i o post manažerky geografických informačních systémů na ministerstvu zdravotnictví na Floridě. Jak Jonesová v e-mailu dále popisuje, měla zcenzurovat čísla tak, aby nahrávala „plánu znovuotevření“ Floridy. To ale odmítla.

Jonesová se proto rozhodla varovat další vědce, že pravděpodobně dojde ke změnám v dostupnosti a transparentnosti dat v systému, na kterém původně sama pracovala. „Chystá se spousta změn. Doporučuji, abyste s těmito daty nakládali uvážlivě,“ napsala. Šokovaní příjemci e-mailu její varování vzali jako důkaz, že vláda guvernéra Rona DeSantise cenzuruje informace, aby podpořila plán na oživení Floridy.

Mexiko

Že něco nehraje v Mexiku, prozradily úmrtní listy. Počet lidí, kteří zemřeli na covid-19 v mexickém hlavním městě, může být až trojnásobně vyšší, než oficiálně uvádí vláda. Zatímco podle ní zemřelo 1 322 lidí, úmrtní listy zmiňují koronavirus jako příčinu úmrtí ve 4 577 případech.

Starostka Mexika Claudia Sheinbaumová se této nové informaci nebránila – podle ní je skutečně možné, že by mrtvých mohlo být více, než je hlášeno. V případě, že země tyto nově objevené případy započítá do oficiálních statistik, celkový počet mrtvých se zvýší z 5 666 na 8 911, tedy o 57 procent.

Na nejasnosti upozornila antikorupční skupina Mexicans Against Corruption. Jak se skupina do databáze vedené místními soudy dostala, jasné není. Skupina ale se zprávou vyšla najevo ve chvíli, kdy 324 obcí v zemi dostalo zelenou k uvolňování některých opatření, a to i přes obavy, že pandemie zdaleka není u konce.

Írán

Patří mezi nejvíce zasažené státy na Blízkém východě a také mezi ty, kterým se, co se týče spolehlivosti oficiálně zveřejňovaných údajů, příliš nevěří. Íránské úřady v dubnu přestaly vydávat statistiky podle provincií a informace se dostávají ven se značným zpožděním.

Na manipulaci s daty ze strany íránské vlády naposledy upozornila izraelská zpravodajská služba Mosad. Podle ní je situace nejen v Íránu, ale také v Libanonu, Sýrii a Iráku mnohem horší, než vlády těchto zemí veřejně uznávají. „Infekce se šíří a Íránci o tom lžou. Íránská čísla nejsou pravdivá. Počty infikovaných a mrtvých, o kterých víme, jsou mnohem vyšší,“ uvedl Yossi Cohen, ředitel Mosadu.

Rusko

Sedmnáct mrtvých na jeden milion obyvatel. Číslo, které nedalo spát novinářům Financial Times a The New York Times. A výsledek jejich bádání nakonec nedal spát ruské vládě.

Titulek Financial Times hlásil, že „ruská bilance obětí covid-19 může být o 70 % vyšší, než oficiálně uvádí úřady“. Tvrzení britského listu se opírá o srovnávací analýzu průměrné úmrtnosti v Moskvě a Petrohradu za posledních pět let ve stejném období s letošním dubnem. Stejným klíčem přišel ke zjištění americký deník The New York Times.

Více o ruské reakci v článku:

A jak britský, tak americký článek se Moskvě nelíbil natolik, že je skrze ruské ministerstvo zahraničí kritizovala. Výhrůžku navíc přidal poslanec Státní dumy Vasilij Piskarjov, který novinářům pohrozil odebráním akreditace, čímž by byla znemožněna jejich další práce na ruském území. „Nikdy jsme nemanipulovali s oficiálními statistickými údaji,“ uvedla nejvyšší ruská zdravotnická úřednice Taťána Golikovová minulý týden ve čtvrtek. Metody počítání jsou prý „výjimečně přesné“.

Ani jedno médium však zprávu nestáhlo. Pro srovnání, ostrovní Velká Británie má na milion obyvatel mrtvých 495.

Turecko

Příliš důvěry nebudí ani Turecko. Jeho prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týden tvrdil, že v zemi nové případy nákazy jednoduše nejsou, což je ovšem v rozporu s případy cestovatelů, kteří si nemoc přivezli právě z Turecka.

Prezidentský palác rozjel pečlivě organizovanou propagandistickou kampaň, která zajistila, že zprávy z nemocnic, pohřebišť a od příbuzných prakticky neexistují. Lékaři vyjadřující se na sociálních sítích byli pokáráni, v březnu za tyto „provokativní“ příspěvky přišlo o svobodu 410 lidí.

Stejně jako v Číně i v Turecku jsou zatýkáni whistlebloweři. Došlo i na tvrzení, že turecké geny jednoduše posilují imunitu. A jako v případě Ruska i Turecko odmítlo tvrzení jednoho z článků The New York Times, ve kterém autoři upozorňovali na tutlání skutečných čísel a podceňování situace. Podle srovnání informací z veřejných zdrojů o úmrtí došlo v Istanbulu k významnému nárůstu mrtvých. Lékař Fahrettin Koca při tiskové konferenci po zasedání vědecké rady řekl, že tvrzení novinářů je jen „zaujatá beletrie“.

Čína

Žádná z výše zmíněných zemí ale nemá tak pošramocenou pověst jako Čína. A vypadá to, že si ji ani nějakou dobu nenapraví. Na první schůzce WHO od začátku pandemie asi stovka zemí zažádala o „nestranné, nezávislé a komplexní zhodnocení společné mezinárodní odpovědi na covid-19“.

Nekonečný příběh o Trumpově „čínském viru“ a protiúderech druhé strany si ve středu připsal další kapitolu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo označil příslib Číny zaplatit dvě miliardy dolarů jako „ubohou“ částku ve srovnání s tisíci ztracených životů a bilionovými škodami. Odmítl také tvrzení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že Peking po počátečním vypuknutí jednal transparentně.

„Těším se, až uvidím, jak Čína splní tento závazek ve výši dvou miliard dolarů. Příspěvky Číny k boji proti pandemii jsou mizerné ve srovnání s náklady, které vznikly zbytku světa. Tento mor už stál zhruba 90 000 amerických životů, celosvětově 300 000 životů,“ řekl Pompeo.

Čína se ale nevzdává. Svá tvrzení o transparentnosti a férovosti se naposledy snažila podpořit výzkumem za využití Benfordova zákona, jenž se používá k odhalování podvodů nebo chyb při sběru dat. A podle něj žádný důkaz o manipulaci s údaji z její strany neexistuje. Nebo to aspoň tvrdí čínská státní tisková kancelář Sin-chua.

Reklama

Doporučované