Hlavní obsah

Manipulátoři s city se mají bát. Stát si došlápne na šarlatány

Stát chystá bič na šarlatány.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Léčitelům budou hrozit vysoké sankce. I za to, když nepovedou dokumentaci o jimi doporučených terapiích.

Článek

Ne všichni léčitelé jsou šarlatáni. Nová státní regulace naopak těm poctivým pomůže. Bude totiž zřejmé, kdo se snaží pacienty nalákat na nějaké divoké praktiky, říká v pořadu Reportéři Seznamu redaktorka Šárka Kabátová.

Právě ona popsala, že se stát chystá alespoň základně regulovat praxe léčitelů, aby nedocházelo k excesům. Takovým byl nedávno případ bývalého centra Aktip, v němž léčitelka pacientce popisovala, jak je možné vyloučit rakovinu stolicí.

„Regulace musí být jednoduchá, aby mohla postihnout všechny. Někteří mají předepsané způsoby, jak vést dokumentaci, někteří vůbec. My chceme, aby vedli alespoň základní dokumentaci, v níž vysvětlí, jak provedli diagnostiku, co s pacientem dělali nebo co mu nabízeli,“ uvedl pro Seznam.cz Radek Policar, náměstek pro legislativu z Ministerstva zdravotnictví.

„Z mého pohledu je to alespoň základní garance toho, že pacient neodejde od léčitele v horším stavu, než k němu přišel. A také jistota, že pacient může žádat náhradu škody,“ komentuje Kabátová chystanou zákonnou úpravu.

Podrobnosti popsala v rozhovoru s novinářkou Sabinou Slonkovou.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který si můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 26. 8. 2019: Politici na sítích. Bič na šarlatány. A Praha, která úpí. (Video: Lukáš Sál)Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované