Hlavní obsah

Manningová odmítla vypovídat v kauze WikiLeaks, půjde opět do vězení

Manningová jde opět do vězení, pohrdala soudem.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks americké tajné armádní a diplomatické dokumenty, půjde zpět do vězení. Americký soudce ji dnes poslal za mříže kvůli pohrdání soudem, neboť opět odmítla vypovídat před velkou porotou, informovala agentura Reuters.

Článek

Manningová měla hovořit o své spolupráci se zakladatelem zmíněného portálu Julianem Assangem, jehož stíhání by americká justice chtěla rozšířit. Manningová však dopředu avizovala, že nepromluví, protože slyšení považuje za nepatřičné kvůli utajování informací.

Případ Juliana Assange přehledně zde:

Kdo je Julian Assange?Video: Monika Durajová, Reuters

Soudce to označil za pohrdání soudem a rozhodl, že pokud neuposlechne obsílku a nebude vypovídat do 30 dnů od jejího obdržení, zaplatí za každý den prodlení 500 dolarů (12 000 korun). Po 60 dnech se jí podle zdroje Reuters může pokuta zvýšit až na dvojnásobnou denní částku.

Bradley Manning serveru WikiLeaks v roce 2010 předal 470 000 bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a další citlivé dokumenty, které získal jako zpravodajský analytik armády v Iráku. Za vyzrazení důvěrných informací byl v roce 2013 odsouzen k 35 rokům vězení. Za mřížemi nastoupil cestu ke změně pohlaví a po čtyřech letech byl jako Chelsea Manningová propuštěn.

Reklama

Doporučované