Hlavní obsah

Manningová se pokusila o sebevraždu. Dříve předávala informace WikiLeaks

Foto: Profimedia.cz

Chelsea Manningová odpovídá před soudem na dotazy novinářů.

Reklama

Chelsea Manningová, dříve analytik vojenské tajné služby Bradley Manning, který předával tajné informace serveru WikiLeaks, je po pokusu o sebevraždu v nemocnici. Oznámili to ve středu podle agentury DPA její právníci.

Článek

Manningová se údajně pokusila o sebevraždu ve věznici v Alexandrii ve státě Virginie. Byla převezena do nemocnice, kde se zotavuje. Nadále je plánováno páteční slyšení před federálním soudem v kauze pohrdání soudem, kvůli níž byla od loňského května v cele předběžného zadržení.

Manningová, která se před časem rozhodla pro změnu pohlaví, čelí obvinění, že odmítala vypovídat o zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi. Obhájci žádají její propuštění na svobodu.

V roce 2010, tehdy ještě jako vojín Bradley Manning, vynesla statisíce tajných vojenských dokumentů o působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu.

V roce 2013 ji vojenský soud poslal na 35 let do vězení. Tehdejší prezident Barack Obama Chelsea Manningové před odchodem z úřadu zkrátil trest na pětinu a v květnu 2017 byla propuštěna.

Reklama

Doporučované