Hlavní obsah

Manningová si odpykala dvouměsíční trest za pohrdání soudem

Chelsea Manningová spojená z kauzou WikiLeaks si odpykala další trest.Video: Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Manningová odmítla vypovídat před velkou porotou v rámci vyšetřování WikiLeaks. Odepření výpovědi je podle ní jejím ústavním právem, soud ji ale poslal do vězení.

Článek

Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks americké tajné armádní a diplomatické dokumenty, byla ve čtvrtek propuštěna po dvou měsících z vězení, kde si odpykávala trest za pohrdání soudem. V noci na dnešek o tom informovala agentura AP.

Manningová strávila za mřížemi 62 dní poté, co odmítla vypovídat před velkou porotou v rámci vyšetřování portálu WikiLeaks. Její právní zástupci uvedli, že dostala nové předvolání před velkou porotu na 16. května a že zase odmítne vypovídat, za což jí bude hrozit opětovné uvěznění. Manningová se hájila tím, že odepření výpovědi je její ústavní právo, což ale soud neuznal.

Případ Juliana Assange přehledně zde:

Kdo je Julian Assange, zakladatel portálu WikiLeaks?Video: Monika Durajová, Reuters

Bradley Manning serveru WikiLeaks předal 470 tisíc bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 tisíc tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a další citlivé dokumenty, které získal jako zpravodajský analytik armády v Iráku. Za vyzrazení důvěrných informací byl v roce 2013 odsouzen k 35 letům vězení. Za mřížemi nastoupil cestu ke změně pohlaví a po čtyřech letech byl jako Chelsea Manningová propuštěn.

Reklama

Související témata:

Doporučované