Hlavní obsah

Manžel hejtmanky Jermanové jezdí luxusní krajskou limuzínou. Vozí se dva kilometry do práce

Foto: Veronika Pietrowská

Manžel jezdí krajským autem do práce, podle hejtmanky je vše v pořádku.

Reklama

Seznam zjistil, že muž středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) má Škodu Superb se špičkovou výbavou jako příjemný bonus k manželčině funkci. Vše je podle smlouvy, tvrdí hejtmanka.

Článek

Jakub Pokorný je dvaatřicetiletým kadeřníkem z Benešova. A také manželem středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO.

A Jakub Pokorný si umí funkci své ženy pořádně užít. Skoro denně jezdí podle zjištění Seznamu po Benešově v luxusní limuzíně, kterou má hejtmanka k dispozici jako služební auto. Běžně ho používá, aby se dopravil necelých dva a půl kilometru do svého kadeřnického salónu.

Je to Škoda Superb typu Laurin & Klement, tedy nejlépe vybavený model. Má automatickou převodovku a pohon na všechna čtyři kola. Mimochodem, v takovém modelu jezdí prezident Miloš Zeman, mají ho ve vozovém parku ministerstva nebo vysocí čeští diplomaté v zahraničí.

Hejtmanka rozhovor se Seznamem na toto téma odmítla s tím, že je na dovolené. Poslala jen prohlášení, že všechno je v pořádku: podle smlouvy s krajem má dvě služební auta - a jedno z nich smí řídit i manžel, který ji například vozí o víkendech na různé akce ve středních Čechách.

Jenže z informací, které Seznam shromáždil, to spíš vypadá, že Jakub Pokorný má auto jako příjemný bonus k tomu, že je partnerem vysoké političky.

Manžel pracuje, superb stojí venku

Například: ve středu 11. července byl reportér Seznamu u toho, když dopoledne přivezl toto auto až před kadeřnictví hejtmančin řidič. Zaparkoval ho a nasedl do druhého hejtmančina služebního vozu, který už před kadeřnictvím v Čechově ulici stál. Jakub Pokorný pak kolem poledne do přistaveného auta nasedl a odjel.

Foto: Vojtěch Blažek

Hejtmančin dvoulitrový superb parkuje před manželovým kadeřnictvím.

Druhý den stál superb před hejtmančiným domem v Zapově ulici. V devět hodin vyšel ze dveří Pokorný a opět s ním odjel.

Ve středu 13. července ve čtvrt na deset dopoledne bylo auto zaparkované znovu před kadeřnictvím a Pokorný měl uvnitř zákazníky.

Totéž v pondělí 16. července: Pokorný seděl v superbu před kadeřnictvím a dlouze telefonoval. Pak odjel. Následující den měl opět pracovní: kadeřník Pokorný v osm ráno pracoval, auto stálo před jeho podnikem.

Že Pokorný auto běžně používá, potvrdili Seznamu lidé jak v ulici, kde hejtmanka bydlí, tak i obyvatelé domů kolem kadeřnictví.

Je přitom zjevné, že Pokorný auto nepoužívá nějak nárazově. Třeba pro případ nějaké nenadálé události typu: hejtmance je špatně, nemůže řídit, tak ji manžel odveze padesát kilometrů na jednání do Prahy. Ale vše vypadá tak, že Pokorný má jedno auto v hodnotě přes milion vlastně jako příjemný benefit k manželčině funkci.

Benefit pro manžela

Středočeská hejtmanka skutečně může podle směrnic úřadu používat dvě auta – jedno s řidičem, druhé má pro soukromé jízdy. S povolením, že vůz může řídit i někdo z rodiny.

Žádný jiný kraj ovšem podle zjištění Seznamu nemá takhle velkoryse nastavené podmínky pro užívání služebního auta k soukromým jízdám. Navíc k manželovým jízdám – hejtmančin muž si vlastně z úřední limuzíny udělal luxusní dopravní prostředek do práce.

V Karlovarském kraji smí také podle interních pravidel řídit hejtmančino služební auto i někdo z rodiny. Jenže hejtmanka v něm musí v tu chvíli cestovat také. V Jihomoravském kraji má hejtman také k dispozici dvě auta. Za volantem toho druhého (toho bez řidiče) se však nesmí objevit nikdo jiný než výhradně hejtman.

„Ano, mám k dispozici auto s řidičem – a ano, mám také k dispozici auto k soukromému užívání,“ prohlásila Jermanová Pokorná letos na jaře v Berouně, kde odpovídala na anonymní otázky lidí. A dodala, že půjčování auta manželovi není nic neobvyklého: „Odvádím silniční daň, platím naftu – a soukromé jízdy vykazuju.“

Jisté je, že pro hejtmančina manžela je i tak tohle svezení výhodné: má volně k používání výborné auto, a přitom se nemusí starat o opravy, výměnu pneumatik, o pojištění...

„Vše je podle smlouvy”

Kolik Pokorný měsíčně najede a kolik tedy hejtmanka doplácí ze svého, není možné zjistit. Jak už bylo řečeno, Pokorná Jermanová na žádost Seznamu o rozhovor napsala, že je na dovolené a že má právo na odpočinek.

„Skutečně nemám co skrývat a na rovinu říkám, že vůz, který mi byl poskytnut krajským úřadem jako benefit, stejně jako tomu bývá ve státní i soukromé sféře, využíváme s manželem skoro denně. A je hned pro oba dva účely najednou – k mým služebním cestám po kraji v době víkendů, kdy si řídím sama, nebo mi dělá řidiče manžel, a samozřejmě i k soukromým účelům. Vše v souladu s dikcí uzavřené smlouvy, která jasně uvádí, že tento vůz mohu zapůjčit i manželovi,“ reagovala v úterý hejtmanka na dotazy Seznamu přes svou mluvčí.

Pokorná Jermanová dodala, že s manželem mají rozdělené role - on se věnuje hlavně rodině, ona své kariéře. Kolik platí ze svého a kolik najede manžel na svých cestách, hejtmanka neuvedla.

Je to podruhé, co Seznam zmapoval, že středočeská hejtmanka se snaží dělat svým blízkým VIP servis. Podobně se loni dožadovala co nejlepší péče v benešovské nemocnici právě pro svého manžela, který měl jít na operaci a bál se doktorů. Podruhé když v noci přivezli do nemocnice zraněného jeho bratra.

Lékaři si pak stěžovali, že se hejtmanka chovala agresivně a že jim vyhrožovala svou funkcí. Pokorná Jermanová tvrdila, že takhle vyhrocené to nebylo.

Reklama

Doporučované