Hlavní obsah

Manželé se zamkli před exekutory a pustili plyn. Muž, který chtěl dům podpálit i s policisty, dostal 18 let vězení

Foto: Seznam Zprávy

Manželé před soudem.

Reklama

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek potvrdil manželům Haně a Vojtěchovi Blatným z Kobylí na Břeclavsku tresty ve výši čtyř a 18 let. Podle rozsudku se zamkli před exekutory v domě a pustili plyn. Kromě násilí proti úřední osobě a obecného ohrožení je muž odsouzen také za pokus vraždy. Odvolací soud mu však zpřísnil kvalifikaci s tím, že šlo o pokus vraždy na více osobách. Dům chtěl totiž podle obžaloby zapálit i s policisty.

Článek

„Vyhověli jsme odvolání státního zástupce a zpřísnili jsme právní kvalifikaci u obžalovaného Blatného. Vycházeli jsme z judikatury Nejvyššího soudu v tom, že jeho jednání je třeba kvalifikovat jako pokus vraždy na více osobách, když toto jednání není podřaditelné pod jednání obecného ohrožení,“ řekl ve čtvrtek mluvčí soudu Stanislav Cik. Muži hrozilo 15 až 20 let, ženě maximální trest osm let vězení. V obou případech výši trestů soud ponechal s tím, že jsou přiměřené.

Incident se stal v červnu 2018. Manželé Hana a Vojtěch Blatní se v domě zamkli, když do něj chtěli vstoupit exekutoři s policistou kvůli nařízené exekuci. Muž na ně po konfliktu u vstupních dveří podle obžaloby namířil plynovou pistoli a donutil je tím k útěku. V domě pak muž po domluvě s ženou podle rozsudku odmontoval přívodní plynové trubky ke spotřebičům v šesti místnostech, otevřel i kohout propan-butanové lahve, dům chtěli výbuchem zničit. Na místo dorazila policejní zásahová jednotka a vyjednavač.

Vyjednávání úspěšné nebylo, jednotka proto vpadla do domu. Muž podle obžaloby třináctkrát vystřelil, aby plyn vznítil, pak i zkoušel škrtat zápalkou, neuspěl ale kvůli nízké koncentraci plynu. Podle důkazů však vše svědčí o snaze obžalovaného dosáhnout úmrtí zasahujících lidí.

Jak před časem informovaly Seznam Zprávy, k tragédii nedošlo jen díky rychlému jednání zásahové jednotky, která přímo v domě pár zneškodnila. Muž policistům vyhrožoval a křičel: „Chcípnete tady se mnou.“ Vyvrcholil tak příběh rodiny, která dlouhodobě bojovala se zadlužením a návštěvám exekutorů čelila opakovaně. Oba manželé byli v invalidním důchodu.

Obžalovaní se proti původnímu rozsudku odvolali. Žena již dříve uvedla, že kromě sebe ohrozit nikoho jiného nechtěli. Blatný se hájil tím, že má výpadky paměti. Nemovitost podle jejich výpovědi původně patřila synovi, on na ně prý chtěl převést úvěr na dům. Podle manželů ale naletěli podvodníkům a nemovitost byla převedena kupní smlouvou na jiné lidi, proti čemuž se neúspěšně bránili u soudu. „Nelze takto reagovat. Pokud připustíme, že vnímané bezpráví bude nahrazené vražděním nevinných, dostaneme se někam do oblasti krevní msty, na začátek justice,“ sdělil Seznam Zprávám Aleš Novotný, brněnský soudce, který v minulosti případ posuzoval.

Reklama

Doporučované