Hlavní obsah

Manželka diplomata po fatální nehodě v Británii utekla domů, z USA se už asi nevrátí

Foto: Facebook.com/Justice4Harry19

Devatenáctiletý Harry Dunn zemřel poté, co se jeho motorka srazila 27. srpna s autem jedoucím v protisměru.

Reklama

Manželka amerického diplomata opustila Spojené království poté, co ji začali vyšetřovat v případu zabití motocyklisty při silniční kolizi. S odvoláním na diplomatickou imunitu zamířila po nehodě do USA. Britské úřady ji vyzvaly k návratu. Ale podle nejnovějších informací se toho nedočkají.

Článek

Auto, se kterým se Harry Dunn poblíž vojenské letištní základny RAF Croughton u města Northamptonshire srazil, řídila Američanka a manželka diplomata. Ta byla od začátku vyšetřování považována za podezřelou. Ovšem po výslechu na policii Spojené království opustila.

Šance, že by se vydala spravedlnosti, je nyní mizivá. Úřady v USA nezasáhnou, což podle BBC naznačují poznámky, které měl u sebe americký prezident Donald Trump při setkání s novináři a které vyfotografoval fotoreportér deníku The Washington Post. Trump při té příležitosti označil mladíkovu smrt za „strašnou“ a uvedl, že jeho vláda se pokusí se Sacoolasovou promluvit.

Na twitteru napsal, že „žena jela po špatné straně silnice, což se může stát“, protože v Británii se jezdí na rozdíl od USA vlevo. Dodal, že se to přihodilo i jemu.

Jméno ženy není známé, úřady jej odmítly zveřejnit.

„Kvůli bezpečnosti a ochraně soukromí nemůžeme potvrdit totožnost zúčastněných jednotlivců, ale můžeme potvrdit, že celá rodina opustila Spojené království,“ citoval list The Guardian zastupitelský úřad USA.

Podle ředitelky northamptonshireské policie Sarah Johnsonové podezřelá původně opustit zemi nezamýšlela. Ale, jak s odvoláním na své zdroje uvedla Sky News, během konzultace na velvyslanectví dostala radu, aby Británii okamžitě opustila a odjela domů, kde nebude stíhána.

„Policie v Northamptonshiru po incidentu dodržovala své obvyklé postupy, včetně úzké spolupráce s podezřelou, která s námi v té době jednala a dříve nám potvrdila, že v blízké budoucnosti nemá v úmyslu opustit zemi. Jsme odhodláni zajistit Harrymu spravedlnost,“ uvedla Johnsonová. „Rodina Harryho Dunna si ji zaslouží, a aby jí bylo dosaženo, musí být provedeno úplné a důkladné vyšetřování za pomoci všech zúčastněných stran,“ dodala.

Diplomaté mají právo nerespektovat všechny zákony v zemi, kde se nacházejí. Například nemusí platit stejné daně. Přestože tragickou nehodu nezpůsobil diplomat, ale jeho žena, stíhána nakonec opravdu být nemusí. Diplomatická imunita se totiž vztahuje i na rodinné příslušníky diplomatů.

Ministr zahraničí Dominic Raab uvedl, že velvyslanci USA zavolal, aby vyjádřil zklamání Spojeného království, že podezřelá opustila zemi. „Chtěl bych vyjádřit soustrast rodině postižené tímto tragickým incidentem,” prohlásil Raab.

„Nemáme nic. Žádnou spravedlnost,“ říká rodina

„Všichni ho milovali, jsme naprosto zlomení – uvnitř i vně. Všechno bolí ve dne i v noci, každá končetina, všechny vnitřní orgány,“ řekla Sky News matka zemřelého motorkáře Charlotte Charlesová. „Nemáme nic. Žádnou spravedlnost. Nemáme nic, co by nás mohlo uklidnit.“

V prohlášení na Facebooku Charlesová dále uvedla: „Se strašlivou zprávou, že druhý řidič ve snaze vyhnout se spravedlnosti opustil zemi, jsme zcela zbaveni schopnosti truchlit. Naše životy jsou nyní bolestivě zaseknuty.“ Dodala, že podezřelá „se musí vrátit do Velké Británie, aby čelila spravedlnosti”.

Americké velvyslanectví v Londýně uvedlo, že Dunnově rodině po nehodě nabídlo „nejhlubší soucit“.

Reklama

Doporučované