Hlavní obsah

Manželku francouzského kandidáta na prezidenta vyšetřují kvůli zpronevěře

Začalo oficiální vyšetřování manželky Françoise Fillona.Video: Josef Mačí

 

Reklama

V přepočtu 22,5 milionu korun si jako parlamentní asistentka vydělala „žena stínů". Důkazy, že by odváděla skutečnou práci, ale chybí.

Článek

Francouzská prokuratura zahájila oficiální vyšetřování manželky konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona. Penelope Fillonová je podezřelá ze zpronevěry veřejných financí, které měla pobírat jako fiktivně zaměstnaná parlamentní asistentka svého muže a poté jeho kolegy.

Fillonová se na veřejnosti pohybuje pouze výjimečně. Deník Le Parisien jí dal přezdívku „žena stínů”. Magazín Closer označil nenápadnou ženu kandidáta na prezidenta jako naprostý opak Carly Bruniové. Excentrická manželka exprezidenta Nicolase Sarkozyho se mimo postu první dámy proslavila jako modelka a zpěvačka.

Fillonová politiku ignorovala, až na vydělané miliony

Fillonová v jednom z mála veřejných vyjadření v říjnu 2016 uvedla, že stála do prezidentské kandidatury mimo politickou kariéru svého muže. „Až dosud jsem se nikdy nezapojila do politického života mého manžela,” řekla Fillonová.

Její výrok vypadá na pozadí aktuálního vyšetřování zvláštně. Ačkoliv Fillonová tvrdí, že se věnovala rodinnému životu, jako parlamentní asistentka si měla v letech 1988 až 2013 vydělat přes 830 tisíc eur (v přepočtu 22,5 milionu korun). Důkazy, že by odváděla skutečnou práci, ale chybí.

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální. Dosud podobná praxe nevyvolávala ve francouzské veřejnosti zvláštní pohoršení. Až v souvislosti s Fillonovou kauzou se využívání veřejných prostředků k zaměstnávání blízkých dostalo pod palbu kritiky. Vyšetřování ze zpronevěry čelí i sám Fillon.

Fillon se propadá průzkumy

Rodačka z britského Walesu, Penelopa Fillonová, strávila většinu života v rodinném domě v Solesmes na severozápadě Francie, kde se starala o pět dětí. V městečku o tisíci obyvatelích převzala po svém muži pozici radní. To se stalo ale až v roce 2014.

Pro Fillona je vyšetřování jeho ženy další ranou v jeho upadající kampani. Dřívější favorit dubnových prezidentských voleb se propadl na třetí místo. Pravděpodobně se tak nedostane ani do druhého kola, ve kterém by se měli utkat centrista Emmanuel Macron a šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Prezidentem by se podle dosavadních průzkumů měl stát Macron.

Reklama

Doporučované