Hlavní obsah

Manželská etuda míří do kin. Strnadovi prožili 35 let v hledáčku kamer

Video: Jak vznikal film o Strnadových? V rozhovoru jsou použity ukázky z filmu Strnadovi, video: Tomáš Dusil a Lukáš Roganský.Video: Tomáš Dusil

 

Reklama

19. ledna vstupuje do kin nejnovější film Heleny Třeštíkové - časosběrný dokument „Strnadovi - 35 let spolu“. Třeštíková v rozhovoru přiznává, zda něco z života manželského páru zatajila.

Článek

Rodinu Strnadových vlastně objevila náhodou. V roce 1980 tehdy Československá televize dokumentaristku Helenu Třeštíkovou pověřila, aby po dobu šesti let od svatby sledovala šest manželských párů.

Dál ten příběh znáte. Vznikl rozsáhlý časosběrný dokument Manželské etudy, které Třeštíková o všech párech točí už přes pětatřicet let.

Jedním z párů jsou Strnadovi. Rodina, která byla pro Helenu Třeštíkovou natolik výjimečná, že se rozhodla věnovat jí celovečerní film. Už ob týden přijde do kin.

„Život píše nejzajímavější příběhy. Důvod, proč jsme se rozhodli udělat z příběhu Strnadových celovečerní film, je ten, že jsou velmi… intenzivní. Mají pět dětí, podnikají, mají obrovské plány, pořád něco vymýšlejí a pořád něco dělají. Zdálo se nám, že v nich jsou životní témata velmi intenzivně přítomna,“ popsala svou motivaci během rozhovoru ve studiu Seznam Zprávy Třeštíková.

Redakci poskytla ukázky z filmu, které můžete vidět na přiloženém videu.

Sama autorka snímku říká, že se Strnadovými zažila spousty zlomových okamžiků. Třeba ten, když Václav Strnad, hlava rodiny, na kameru přiznal vlastní selhání. Nezvládl výchovu jednoho ze synů, který rodiče okrádal, aby mohl experimentovat s drogami. Jeho žena Ivana během let propadá do stále hlubších depresí. Docházejí jí síly, přestává stíhat péči o rodinu i rodinný podnik, zoufalou situaci řeší pokusem sáhnout si na život.

U největší rodinné krize nakonec asistuje policie i soud, manželé však všechno společně ustojí a Helena Třeštíková zaznamená do dokumentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované