Hlavní obsah

Manželský pár přepadli a zfalšovali jejich podpisy. Dnes sám čelí obvinění

Záhady Josefa Klímy: Manželský pár přepadli a zfalšovali jejich podpisy – dnes sám čelí trestnímu oznámení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Slámovi z Hodova na Třebíčsku se stali v loňském roce terčem útoku neznámých útočníků, případ vyšetřuje i policie. Vyhrožování začalo poté, co odmítli dát souhlas s černou stavbou na sousedním pozemku.

Článek

Dva maskovaní muži přijeli do obce 15. srpna kolem 20. hodiny a zaparkovali na jejím okraji. Pak zazvonili u domku manželů Slámových. Z jejich pozdějšího chování bylo zřejmé, že už předem byli rozhodnuti použít násilí.

„Když jsem otevřela, chtěli mluvit s manželem. Jeden měl kuklu, druhý naraženou kapuci do obličeje,“ vzpomíná Mirka Slámová.

„Manžel který je po pěti operacích, stál za mnou. Pořád jsem se jich ptala, co mu chtějí, ale ten menší z nich nakonec vytáhl sprej a nastříkal mi do očí pepřák. Zasáhl i manžela, oba jsme byli okamžitě paralyzovaní.“

Muži po napadení utekli. Sousedka je sice viděla přijíždět, ale policii se nepodařilo identifikovat ani vůz, ani jejich totožnost.

Co mohlo být důvodem tohoto útoku? Hodov je na pohled idylická vesnice nedaleko Třebíče a ani manželé Slámovi se nijak nevymykají z typu poklidného manželského páru. Přistěhovali se do Hodova před šesti lety, postavili si tu domek, žijí běžným životem. Proč tedy najednou zážitek jako z gangsterky?

Maskovaní útočníci přitom nebyli první podivnou návštěvou u jejich dveří. Už v loňském červenci u nich zazvonil jakýsi potetovaný svalovec. „Nejdřív tvrdil, že je ze stavebního úřadu v Budišově, ale my víme, že tam pracuje jenom paní Hortová,“ říká Zdeněk Sláma.

„Pak zase, že je z krajského úřadu. Ale když jsem po něm chtěl průkaz, žádný neukázal.“

Ani v tomto případě policie nic nevyšetřila. Identifikovala majitele vozu, ale dál pátrání nevedlo. Neznámý svalovec však po Slámových chtěl konkrétní věc: aby dali souhlas se stavbou na sousedním pozemku, který doposud dát odmítali. Tam totiž začal mezitím stavět syn místního místostarosty. Načerno.

„Já tady žiju osmapadesát let, jsme vážená rodina. Myslíte, že bych se snížil k takovým praktikám?“ rozhořčil se místostarosta, když byl konfrontován s podezřením Slámových.

I jeho syn jakoukoli souvislost s nějakým násilím odmítá. Přiznává, že udělal chybu, když začal stavět načerno, ale tvrdí, že Slámovým podrobně vysvětlili, že na sousedním pozemku chtějí vybudovat rodinný dům a jakousi provozní patrovou budovu a že s tím souhlasili.

Není důvod tomu nevěřit, neexistuje žádný důkaz, že by za těmito podivnými událostmi stáli právě stavebníci ze sousedního pozemku Slámových. Ale kdo jiný tedy? Manželé žádné hříchy z minulosti typu dluhů z podnikání nemají, v Hodově žijí už šest let.

Bohužel v krátké časové souvislosti po útoku neznámých mužů Slámovi zjistili, že na stavebním úřadu v Budišově leží odvolání jejich nesouhlasu se sousední stavbou. Ovšem s jejich padělanými podpisy, což potvrdila při vyšetřování i policie.

Někdo si dokonce dal tu práci, že formálně i typem použitého písma na počítači pečlivě okopíroval předchozí nesouhlas manželů.

Policie sice zjistila, že jde o falzifikát, ale autora se jí opět vypátrat nepodařilo. Ani motiv, proč postihlo v tak krátké době Slámovy tolik podivných věcí? A co na to Krajský úřad v Jihlavě, kam případ doputoval? Rozhodl, že co se týče stavebního povolení, bude věc znovu prověřovat.

Když jsme se obrátili na manžele Slámovy po půl roce, abychom zjistili, jak celá záležitost postoupila, sdělili nám, že se k věci nesmějí vyjadřovat. Zakázala jim to policie. Proč? Z důvodu zcela nečekaného. Z obětí se mezitím stali vyšetřovaní a sami čelí trestnímu oznámení. Kvůli čemu? Podrobnosti se dozvíte ve videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované