Hlavní obsah

Manželský pár zemřel během týdne na covid-19. Zanechal po sobě 13 dětí

Svět bez obalu: Ukrajinský manželský pár zemřel během týden na covid-19. Zanechal po sobě 13 dětí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinu zasáhla tragédie rodiny z Kyjeva. Manželé Rodikovovi zemřeli jen dva dny po sobě. Jedenáct ze třinácti dětí, které vychovávali, je mladších 18 let.

Článek

Diana Rodikovová podlehla zákeřné nemoci 29. března. Její manžel Volodymyr zemřel jen o dva dny dříve. Společně se starali o třináct dětí, osm z nich adoptovali.

Rodina žila do roku 2014 ve městě Makajevka nedaleko Doněcku. Poté, co byla tato oblast obsazena proruskými separatisty, se rodina rozhodla odstěhovat do Kyjeva. Tehdy o nich reportéři Rádia Svobodná Evropa natočili reportáž.

„Tohle je Nastja, Artjom, Milana, Karolina, Katja, Danja, Denis, Valeria, Oleksandra a Bohdan,“ představoval ve videu Volodymyr svou velkou rodinu. Manželka Diana zas v reportáži vysvětlovala, proč se rozhodli z Makajevky odejít: „Když tam vyvěsili separatistické vlajky, uvědomili jsme si, že už tam nemůžeme žít, protože tam bude vládnout Rusko. Lidé se tam k nám začali chovat velmi zle. Naši sousedé, kteří byli ještě rok předtím přátelští, se najednou úplně změnili,“ líčila dění v oblasti. A Volodymyr ke stěhování dodal: „My už dávno nežijeme jenom pro sebe. S tolika dětmi nemám právo onemocnět ani zemřít. Jak bych je mohl opustit?“

Po jejich smrti se rozhodla nejstarší dcera Oleksandra Sljusarenková, které je 21 let a je vdaná, že se spolu s manželem stanou právními zástupci osiřelých nezletilých dětí.

„Budeme spolu žít jako jedna rodina. Přesně jak to matka i otec chtěli. Je to pro děti těžké období. Před deseti dny přišly o otce a nyní i o svou matku. Jsou zdrceny. Ale teď tu pro ně budeme my – starší bratr a můj manžel, kterého mají rády, jako kdyby byl jedním z nich. Společně to zvládneme. Jsme jedna rodina – jsme Rodikovové. Jsme silní. Věřím, že to společně zvládneme,“ říká Oleksandra.

Na Ukrajině od začátku koronavirové pandemie zemřelo na nemoc covid-19 už více než 39 000 lidí.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované